Hei Knut!

 

Ser finnene er skuffet over den lave deltakelsen fra de andre nordiske landene i forbindelse med innendørs mesterskapet i Jyväskylä. Jeg tror der er flere årsaker til at deltakelsen fra de andre landene var liten.

 

1: Finanskrisen

Den økonomiske situasjonen i verden har ført til at veldig mange ikke har  like god råd til å reise til Finland (min tur med opphold den helgen kom alene på opp i mot kr. 7.500,-). Selv om prisnivået i Finland er litt lavere enn i Norge, er det en medvirkende faktor. Når vi vet at den islandske økonomien ligger nede med brukket rygg, og at arbeidsledigheten i Sverige og Danmark det siste året har vært stor, får dette betydning for hvem som har råd til å reise.

 

2: Plassering og språk

Jyväskylä er en grei by, men utfordringene språkproblemene skaper er en barriere. Opplevde selv at unge finnlendere snakket dårlig  eller ikke forsto engelsk. Det skapte en god  del forvirring. Speakerne i hallen snakket for det meste bare finsk.  Som tidligere enkelsklærer vil jeg si at  engelsken de presterte var under enhver kritikk. Jeg sa til en av de ansvarlige i arrangørklubben at de må ha folk med gode engelsk kunnskaper på plass før VM om to år.

Jyväskylä har en flyplass med få flyavganger i propellmaskiner som tar opp i  mot 75 passasjerer.  Flyr du ikke med Finnair fra Norge til byen, blir det en litt dyr affære. Tog er et alternativ, men da må du helt ned til Helsingfors (ikke flytog mellom flyplassen og Helsinki sentrum – må belage seg på buss ned til hovedjernbanestasjonen).  Togtilbudet kan sammenlignes med Kristiansand – Oslo; Ikke så veldig mange avganger på tidspunkt hvor en kunne risikere å miste fly til de andre landene.

 

Årets nordisk  vil jeg karakterisere som et utvidet finsk mesterskap. Det å utvide nordisk med deltakelse fra de Baltiske landene og evt Russland tror jeg  ikke er veien å gå. En bør heller forsøke å oppfordre flere til å reise til stevnene  (for eksempel var det ”kun” 100 finner i Reykjavik for to år siden, mot 60-70 nordmenn, litt flere svensker og rundt 50 dansker på Island).

 

 

 

Torrey