Friidrett

Webmaster og redaktør Knut Henrik

Skramstad
Oppdatert 11 - 12 - 11


Siste nytt

Ny hjemmeside for veteranfriidrett på forbundets side!
Den nye hjemmesiden kan nå lokaliseres på www.friidrett.no. Øverst til venstre klikk på Idrett og under denne Veteran.
Snarvei: Klikk her

Lykke til med ny Hjemmeside.

God Jul og godt Nytt år.
Knut Henrik Skramstad

36 deltakere til Nordisk i Finland 1.-3.juli
Slett ikke dårlig med 36 deltakere til Nordisk mesterskap i Finland nesten samtidig med at 23 deltakere straks etter drar til Sacramento i California. Den sterke troppen til Nordisk er disse.

NM 4/5-kamp på Hønefoss 28. mai
Arrangøren Ringerike friidrettsklubb tok utfordringen og arrangerte mangekampen på en vellykket måte. En representant fra arrangøren uttalte at de aldri hadde opplevd deltakere som med håndtrykk takket funksjonærene.
Det var noe kjølig med litt vind og spredte regnbyger. I motsetning til fjoråret var det en dame med, Rigmor Jønnum Grimnes fra Kongsberg. Vi ser gjerne at det kommer flere. På herresiden dukket det opp noen nye trivelige karer, men vi savnet noen som deltok i fjor. Antall deltakere ser ut til å ligge i overkant av 10 for de siste årene. Ikke akkurat et stort mesterskap, men hyggelige tre timer når en ser bort fra litt plagsom siste øvelse for noen.

Fv. Kjartan Sølvberg, Arne Warem, Kristian Lillo, Knut H. Skramstad, Kåre Holmen, Rigmor J. Grimnes, Arvid Engholm,
Ole H. N. Viken, Kristen Heimdal, Oddvar Viulsrød, Oddbjørn Bergheim, Kjell Jønnum

Resultater fra mangekampen her

Ny norsk rekord i spydkast klasse 50-54 år
Birger Søyland kastet 54.91 i spyd på Bislett Torsdag 26/05-2011. Han vil nok kaste lengre senere på sesongen, mener Bjørn Arne Kristiansen.

Nordisk Mesterskap i Finland 1. - 3. juli.
Vi nærmer oss påmeldingssfristen som settes til 24. mai. Det har begynt å komme spørsmål om påmeldingsskjema med mer.
For å gjøre det litt enklere er det en link her til påmeldingskjema. Finnene har også en hjemmeside for mesterskapet selv om det er mye finsk, er det også noe på engelsk (Se til venstre nederst på deres hjemmeside).

Påmeldingen skal via veteranutvalget og adressen er som vanlig, Inger Austbø, Falkeløkka 29, 3617 Kongsberg, Mobil 48093307, E-post: ingerau@online.no . Startkontingenten gå til veteranutvalgets konto; 2291.15.20242. Ingen godkjenning uten penger. Kursen på euro settes til NOK 8,-. Oppgi avsenders navn.

Om veteranfriidrett
Jostein har nå kommet med enda et innlegg om sine minnerike opplevelser.

Så langt er det nesten bare kastere som husker noe. Hvor blir det av dere løpere og hoppere? Ta kontakt med Kjell Fossen.

Aage Møst in memoriam

Det er en ettertankens tid når markerte personligheter falle fra. Hva har deres innsats og engasjement betydd for oss - for den enkelte og i en større sammenheng? Vi som har levd et helt liv i friidretten som aktive, trenere, funksjonærer og administratorer har ikke problemer med å se Aage Møsts betydning for norsk friidrett. Hans virketid falt i en periode med stor vekst og utvikling - nasjonalt og internasjonalt. Mye av æren for dette må tilskrives hans smittende glød, engasjement og innsatsvilje. Han var en inspirasjon for oss unge, slik jeg blant annet husker det fra et kurs for såkalte "lovende utøvere" som han administrerte i etterkant av NM for junior på Kristiansand stadion i 1957.

Aage Møst var en sentral person da norsk friidrett feiret sitt 100-årsjubileum i 1996. Jeg hadde den store glede å samarbeide med ham om jubileumsboken "Raskest, høyest lengst". Vi hadde kort tid til disposisjon, men Aage var en drivende og inspirerende kraft, som da manuskriptene var klare og han tilfreds kunne utbryte: "Vi klarte det!"
Vi vil huske ham for hans brennende engasjement for friidretten - for hans omfattende kunnskaper og ønske om å se resultater. Likeledes hans raushet og lojalitet mot sine medarbeidere og friidrettens sak.

Aage Møst vil bli husket som en av de store lederne i norsk friidrett.

Kjell Fossen

Norske bestenoteringer av Iver Hytten


Iver Hytten, Tønsberg friidrettsklubb, satte sist lørdag to norske bestenoteringer i kast 5-kampstevne. Med totalsummen 4470 poeng "knuste" han den tidligere norske bestenoteringen til Arild Busterud (4037 poeng) som ble satt i 1996. Det var langt fra perfekte vindforhold for lange kast i diskos og spyd. Iver "snuste" på verdensbestenoteringen for Kast 5-kamp (4575 poeng).
Iver Hytten kastet i samme stevne vektkast (15,88 kg) 16,70 meter. Arild Busterud hadde den gamle bestenoteringen med 15,90 meter fra 1996. Som det ellers fremkommer av resultatlisten var det også mange andre sterke resultater:

*Kjartan Sølvberg oppnådde 4231 poeng i MV75-klassen (140 poeng bak Erling Svennevik’s norske bestenotering 4371 poeng i M75-klassen.
*Arne Sæther oppnådde 4097 poeng, hvilket er kun 88 poeng bak Erling Svennevik’s norske bestenotering 4185 poeng i M80-klassen.
*Bodil Hestmann oppnådde 2419 poeng, hvilket er 153 poeng bak hennes egen norske bestenotering i K80-klassen.

Se resultatlisten her.
Med vennlig hilsen Tønsberg friidrettsklubb, Rune Øverland

Fristen for påmelding til VM er ute, men det er fortsatt mulig å etteranmelde seg.
Det er nå 23 som har meldt seg på til VM i Sacramento, hovedstaden i California. Her har vi disse.
Men det er fortsatt mulig å bli med til det "ville vesten". Mot et tillegg på 50 dollar kan en fortsatt melde seg på frem til 6. mai. Deretter er tillegget 100 dollar fram til midt i mai. Se notat fra arrangøren her.

Nytt innlegg i "Om veteranfriidrett"
Janice deler noen tanker med oss om hvordan hun kom med i veteranidretten.
Kjell

Ti og syvkamp for oss over 70 år.
Det har vært litt frem og tilbake med hvorvidt en skulle arrangere 5- eller 10-kamp i EM. I tidligere år har det kun vært 5-kamp. I Slovenia (2008) var det både 5- og 10-kamp for herrer!
I Ungarn (2010) var det redusert til 5-kamp for dem over 70. Begrunnelsen var arrangørkapasitet og helsefare .
Jeg mente European Veterans Atheletic Assosiation (EVAA) burde være konsekvente og holde samme program som World Masters Assosiation (WMA). Der har det i mange år vært 7-kamp for kvinner og 10-kamp for menn. Etter en del brevveksling med ledelsen i EVAA, har de besluttet at det skal være 10 - kamp for alle klasser i
EM 2012 og 2014.

Her er meldingen fra presidenten i EVAA, Dieter Massin:

Dear Knut,
I have good news for you: EVAA has decided that in EVACS decathlon / hepathlon will be in the programme for all age groups. However, this is not a general solution. If there is one organisers who is not able to organise a decathlon because of missing venues, then a pentathlon is possible. For 2012 and 2014 a decathlon / a pentathlon is 100% sure.
Are you satisfied?
This news will be published next days on our website (www.evaa.ch)
Kindly
Dieter

Papirutgaven på nettet.

Veteran-Nytt 1/11

Kjære friidrettsvenner!
Etter syv år som leder av veteranutvalget med nesten 20 timers arbeid i uka sier jeg takk for meg. Ja, det har blitt vel mye.
"Du må delegere" har enkelte sagt. Dette er lettere sagt enn gjort. Vi har i utvalget hatt flere gjennomganger av oppgaver som beskrevet på denne siden under "Arbeidsoppgaver".
Det er med blandede følelser jeg trekker meg tilbake fra denne ubetalte jobben. Lederoppgaven har i perioder vært morsom, krevende og lærerrik, men også frustrerende.
Internasjonalt har jeg fått anledning til å komme i kontakt med mange spennende mennesker og foreslå endringer. Noen av endringene har vært vellykkede og andre er blitt nedstemt.
Med 5 barn, 10 barnebarn, kone og øvrig familie er det mer enn nok å gjøre i fortsettelsen. På hobbysiden har det blitt liten tid til utfoldelse. Dessuten har vi hus og hage som også krever sitt.
Som aktiv utøver håper jeg fortsatt og ha god kontakt med den store norske friidrettsfamilien.

Sluttdatoen er satt till 1. juni og jeg vil være Webmaster og informere på denne siden frem til da.
Så vil jeg håpe på en god løsning for et nytt veteranutvalg.

Knut Henrik Skramstad

Resultater for veteranserien 2010.
Som i 2009 vant Tønsberg FIK 1 divisjon herrer med den gode påengsummen 17656 poeng. På de neste plassene kom Vestlandsklubbene Gloppen FIL 16.116, Osterøy IL 15.236, IL Gular 15.212 og IL Fri 14.740.
Veldre ILs damer er fortsatt i teten med 12.707 poeng foran
Florø Turn & IF 10.931 Osterøy IL 10.453, og IL Fri med 8.763.

Det er bemerkelsesverdig god Vestlandsinnsats i veteranfriidretten. Hva feiler det Osloklubbene?

Se serieresultatene her

Nytt skriv "Om veteranfriidrett"
Torrey har tatt utfordringen fra Jostein, og drøfter på en personlig måte forholdet til veteranfriidretten i et utviklingsperspektiv. Mange vil kjenne seg igjen i det Torrey skriver.
Kjell

VM i Sacramento USA og påmelding innen 24. april.
Til dette mesterskapet skal "Online registration" gjennomføres. Jeg har gjort det, og det er ikke vanskelig. Husk at fødselsåret skal skrives på amerikansk vis med mm/dd/år. En må ha kreditkort, VISA eller MasterCard og navnet på hotellet en skal bo for hånd ved start av tastingen.
Klikk på denne linken og du er i gang. Straks du er ferdig, kan du kontrollere at du har gjort det riktig ved å se deg sammen med konkurrentene som så langt har lagt seg inn. Se denne linken. (Det ser ut til at en bør bruke Explorer nettleser og ikke Opera ved innlegging av data).
Så denne gangen skal ingenting sendes veteranutvalget, verken penger eller påmeldingskjema. Vi mottar en liste fra arrangøren på et seinere tidspunkt som grunnlag for godkjenning.

Planlegging av sesongen.
Mange har nok prikket inn stevner de vil være med på, men enkelte stevner er mer krevende enn andre i denne sammenheng. Arne Sæther har tatt et fint initiativ i forbindelse med NM kastfemkamp som arrangeres i Nord-Norge. Se Arnes notat her.

Erling Svennevik er død. (Minneord skrevet av Håvard Lund)

Med Erling Svenneviks bortgang er en av veteranfriidrettens foregangsmenn gått bort. Han ble i januar 1977 av styret i Norges Friidrettsforbund oppnevnt som leder av det første veteranutvalget i forbundet. Som medlemmer i utvalget ble Alf R. Bjerke, Sissel Falck-Jørgensen og undertegnede oppnevnt.
Erling var en fremragende leder med sin store kunnskap om idrett generelt og erfaring med friidrett spesielt. Det var mye ugjort arbeid i forbindelse med retningslinjer og regelverk for planlegging og avvikling av veteranfriidretten. Erling brukte sikker utrolig mye av sin fritid, og kanskje noe av sin arbeidstid i Idrettsforbundet hvor han var ansatt, på dette arbeidet i de 5 årene han var leder av veteranutvalget.
Friidrettsforbundet hadde tidligere vært svært passivt i å satse på friidrett for eldre og hadde heller ikke kapasitet til å ta seg av dette. Det var en forutsetning at veteranfriidretten skulle drives uten utgifter for forbundet og skulle administrere seg selv.
Det var Skade idrettslag i Lunde i Telemark som i 1971 tok initiativet til å arrangere det første mesterskap i friidrett for menn veteraner. På samme måte ble de neste mesterskapene arrangert i Halden, Lørenskog, Ås, Oppdal og Kristiansand til 1976. Det første mesterskap for kvinner ble arrangert av Kolboten Idrettslag i 1976. Senere ble alle mesterskap arrangert felles for kvinner og menn.
Erling var foruten en dyktig administrator en meget dyktig utøver i mange øvelser, spesielt i kast og satte mange verdensrekorder og bestenoteringer i forskjellige årsklasser. Han trivdes alltid godt på banen og var en stor inspirator for både yngre og eldre veteraner.
Håvard Lund

Fire gull, sju sølv og ti bronse i veteran EM i Gent i Belgia.
Tekst og foto; Torrey Enoksen og Knut Henrik Skramstad

Igjen fikk vi se en imponerende hall. Jostein Haraldseid og Helge Idar Andersen i forgrunn. Det norske flagget øverst på bildet var en påminnelse om at Norge også burde få en slik storstue for friidrett. Over 3.400 deltakere i aldersgruppen 35 til 94 år var i aksjon fra klokken åtte på morgen til ti om kvelden. Mesterskapet varte i 6 dager. Arrangøren var flink til å holde et nokså stramt tidsskjema hvor det i lange perioder var kun tre minutter mellom hvert heat i korte løpsøvelser. Ikke alt var topp, se Irriterende arroganse

Den lille norske troppen som deltok under sist ukes veteran EM må si seg fornøyd med innsatsen.
Tønsbergs Svein Hytten ble europamester i kule (13,50) og i diskos (36,90 meter) i herrenes 70 års klasse. I tillegg tok han bronse i vektkast med 16,94 meter. Den norske troppens eldste deltaker, Ingolf Hådem, imponerte med å ta gullet på 3000 meter på tiden 15.33,22 i 80 års klassen. Søndag avsluttet han jubel mesterskapet sitt med sølv på 1500 meteren med 7.23,84. Fornøyd på mesterskapets siste dag var også bergensjenta Hanne Liland som i sin fjerde og siste øvelse under mesterskapet endelig gikk inn til gull på fem kilometer kappgang. Tidligere i uken tok hun sølv på 3.000 meter kappgang på bane.
-Jeg følte jeg hadde kontroll på de andre konkurrentene, ikke minst fikk jeg tilbakemeldinger om at jeg økte jevnt og trutt til henne som lå på andre plass. Jeg konkurrerte med dem som var både yngre og eldre enn meg her i dag, og jeg er glad jeg klarte å ta så mange, forteller 41-åringen.
Årets innendørs EM viste at nivået innen veteran friidrett er blitt mye høyere på bare noen få år, noe også resultatene i enkelte øvelser viste. Under mesterskapet ble det satt flere verdens og europarekorder.

Øvrige norske medaljevinnere ble:
* Jostein Haraldseid som tok sølv på 60 meter hekk i 75 års klassen med tiden 11,76
* Kjartan Sølvberg med sølv i fem kamp i herrenes 70 års klassen, 3.459 poeng
* Ragnar Jakobsen tok sølv både på 800 meteren (2.30,53) og 1500 meteren (5.15,90)
* Haldis Marit Nagel-Dahl gikk inn til to medaljer i kvinnenes 65 års klasse, først sølv på 3.000 meter på bane med 20.46,97 og der etter bronse på fem kilometer vei på 34.07.
* Øyvind Trongmo klarte sølv i terrengløp menn 55.
*Harald Ødegård kjempet seg til sølv i herrenes 65 års klasse på 3000m med 11.23,67 og bronse på den halve distansen med 5.17,40.
* Torbjørn Mong (menn 70), bronse på 60 meter hekk med 11,11 sekunder

* Oddvar Viulsrud tok bronse i tresteg med et lengste sprang på 12,90 meter i herrenes 45 års klasse.

* Anny Undheim tok bronse i tresteg med 9,56 meter i 50 års klassen.

* Eva Carlsen bronse i kvinner 70 på 3.000 meteren med 14.38,30
*Johan Bergersen fikk bronse på 800 meteren med 2.33,97 i 65 års klassen.

Gullmedaljevinnere

Ingolf Hådem, 3000m M80 Hanne Liland, 5 km kapgang landvei i klasse K40 Svein Hytten, kule og diskos M70

Glimt fra øvelser.

Torbjørn Mong tok en overraskende bronse på 60m hekk. Oddvar Viulsrud i tresteg. Øyvind Trongmo fikk sølv i terrengløpet.

Resultater: Se disse

EM Non Stadia, Thionville/Yutz, FRAs 13 - 15 May. Halvmaraton, 10km landveisløp,10 km kappgang, 20 km kappgang kvinner, 30 km kappgang menn.

Inger Austbø skriver; Kan du minne om dette EM på hjemmesida? Foreløpig har jeg bare fått to påmeldinger. Kursen bør settes til 8,30 kroner for å dekke omkostninger. Påmeldingsfristen til arrangør er 31.3. Vi bør ha påmeldingene innen 24. mars. Se ellers arrangørens hjemmeside via vår "Terminlister og stevne-innbydelser".
Husk landslagsantrekk. Kontakt eventuelt Grete Rivenes Mobil: 47413510 E-post: lbrive@online.no

Oppdatering av alle tiders bestestatistikk innendørs og utendørs.
Vår mann Stein Fossen har oppdatert statistikken og vi kan nå se rykene ferske lister over resultater i alle øvelser. Det kommer stadig nye navn inn som forskyver gamle "helter".

Oppdateringer og snarveier angående EM i Gent.
Tidsskjema her (Rettet link)
Deltakere i tekniske øvelser her
Deltakere i løpsøvelser her.
Deltakerhåndboken finnes her.

NM Landvei i kappgang er nå på plass.
TIF Viking vil påta seg dette arr. Distansene er 10 km for Damer alle Veteranklasser. og 20 km for Herrer alle Veteranklasser. Det vil bli arr. i Bergen 05.juni. Innbydelse kommer på "Terminlista".
Hilsen Arthur.

Nytt bidrag til "Om veteranfriidrett"
Jostein har tatt utfordringen fra Anne Lise og Torbjørn Mong, og deler opplevelser og inntrykk med oss i dette innlegget.

Sør-Norsk mesterskap innendørs.
Det blir konkurransemulighet 27.februar. Se terminliste.

EM i Gent
Arrangøren har fått ca 3300 deltakere. Startlistene er litt forsinket og foreløpig er det kun løpene som er klare. Løpsoversikten kan en se her.
Kalle Glomsaker vil være vår lagleder. Han kan treffes på mobil +47 90132838.
Ellers kan det være ok å kikke i deltakerhåndboken som finnes her.

Nytt bidrag til "Om veteranfriidrett"
Anne Lise og Torbjørn Mong har tatt utfordringen fra Ragnhild Hanstvedt, og deler opplevelser og inntrykk med oss i dette innlegget.

Terminlista
Lista over friidrettsstevner begynner nå å bli komplett. NM i 4/5-kamp blir på Hønefoss 28. mai. Inbydelse kommer seinere.

Det ble satt 15 nye mesterskapsrekorder i Stangehallen!
Som antydet i notatet nedenfor kunne det være mer enn tre mesterskapsrekorder og det stemte. Jostein Myrvang har kommet med avklaring. Her er oversikten over de nye mesterskapsrekordene.

200 m 75 Arne Ueland 34 Tønsberg FIK 31,59
400m 45 Asle Offerdal 66 BUL IL 55,08
400m 50 Stig Wemundstad 57 Strindheim IL 58,77
400 m 65 Johan Bergersen 46 Osterøy IL 65,75
1500 m 70 Bjørn Tvedt 38 Veldre Friidrett 5,42,61
3000 m 70 Bjørn Tvedt 38 Veldre Friidrett 11,51,01
Stav 75 Kjartan Sølvberg 36 Sandefjord TIF 2,10
Kule 5,0 60 Arild Busterud 48 Løten Friidrett 15,14
Kule 4,0 80 Arne Sæther 31 Heggedal FIK 11,16
Høyde 60 Per Erling Eide 51 Fram IL 1,70
800 m 65 Oddbjørg Haakensveen 45 Veldre Friidrett 2,55,41
Kule 3,0 75 Brit Gran 36 Heggedal FIK 6,48
1500m 70 Eva Carlsen 40 Ready 7,02,60
Stav 45 Britt Eva Fauskanger Brurås 65 IL Norna Salhus 2,10
800m 70 Eva Carlsen 40 Ready 3,32,47

Innendørs mesterskapet i Stangehallen 29 - 30. januar.(1 feb) Tekst og foto Knut Henrik Skramstad
Hedmark friidrettskrets arrangerte vårt NM på en utmerket måte. Det var en stor prestasjon å flette sammen NM med KM for gutter og jenter for Hedmark og Oppland. I alt var det 379 deltakere og 957 starter. Det ble lange dager, uten at det gikk utover innsatsen. Fra et veteransynspunkt var det bare hyggelig med alle disse unge og engasjerte deltakerne. (Slik hadde vi det også i Kristiansand for ett år siden).

Øvelsene gikk etter programmet og funksjonærene var blide og hyggelige. Speakeren var dyktig og benyttet flittig våre "rekord- og statistikkside" som bakgrunnsreferanse. Vi fikk høre om deltakeres medaljer og oppnådde resultater fra tidligere mesterskap mm.
Det ble også satt flere mesterskaps- og innendørsrekorder. Spesielt kan nevnes Per Erling Eides høyde resultat på 1,70 og Arild Busteruds kuleresultat på 15,15
(5kg) i klasse MV 60. Arne Ueland satte også rekord på 200m i MV 75 på 31,59. I skrivende stund har jeg ikke oversikt over øvrige rekorder som muligens så dagens lys i Stangehallen. Deltakerantallet 129 personer for veteranene, var nok noe mindre enn vanlig. Vi tror det kan skyldes en tidlig start på året og sløyfing av vektkast.
Av ting å sette fingeren på må nevnes manglende kafeteriadrift. Mange gikk rundt med slunken mage, i alle fall første dagen. Riktignok var det noen automater der, men disse erstatter ikke en kafeteria.

Rune Øverland Tønsberg Friidrettsklubb på vei ned etter å ha passert vinnerhøyden 2,90 i klasse M50


Kjell Meum OI i vinnersvevet
over 0,94 på samme høyde som Kjell Steinsholt Ås IL i MV80 klassen.

 

Rigmor "Bolt" Jønnum Grimnes Kongsberg IF i klasse KV 55 sammen med Kate Alnes Stovnerkameratene KV 50. Begge med mange førsteplasser.

Her er resultatene fra første og annen dag. Resultater
Har noen bilder fra mesterskapet, så send dem til webmaster.

NM i stangehallen 29 - 30. januar.(24. jan)
Nå har vi startlister og tidsskjema for arrangementet. Startliste Veterandeltakere fra side 8 og utover i deltakerlisten. Tidsskjema Avkryssing for deltakelse 1 time før start i alle øvelser. Med andre ord, en bør være i hallen seinest kl 09 på lørdag for de første øvelsene.

Oppdatert statistikk over fjordårets besteresultater i Norge.
Stein Fossen har nå kommet med rykende fersk statistikk for fjordårets ute- og innendørs resultater. Se denne.

Nok en gang; "Mange takk Stein!"

Diverse nytt (12.jan 2011)
På seksjonen "Om veteranfriidrett" har en av våre profilerte veteraner, Ragnhild Hanstvedt fra Mjøsdalen skrevet et interessant innlegg. Kjell Fossen som er ansvarlig for denne siden foreslår nå at vi organiserer stofftilgangensom en stafett, der skribentene utfordrer hverandre. Ragnhild Hanstvedt utfordrer Anne Lise og Torbjørn Mong til å dele noen av sine opplevelser fra veteranfriidretten med oss.

Det har blitt ny kontaktperson angående doping, Italieneren Dr. Pier Luigi Fiorella erstatter finnen Kari Wikman. Se Dopingavsnittet.

Påmelding til EM i Gent.(11.jan 2011)
Fristen for påmelding til veteranutvalget er 10. januar og vi har kommet opp i 39 personer. Det er meget bra. De som nå er registrert er disse. Vi må se at startkontingenten har kommet til vår konto 2291.15.20242 før endelig godkjenning 12. januar. Kursen på euro er satt til 8 kr.

Godt nytt år!
Når en står tidlig opp kan en få tid til å fikse litt på hjemmesiden før romjulsgjestene dukker opp. Har lagt inn en del resultater på resultatoversikten og oppdatert terminlista.
God nyttårsfeiring

God jul!
Veteranutvalget ønsker dere alle en god Jul. 
Håper å se mange av dere
i Stangehallen sist i januar.
De som mangler lesestoff kan kikke på det nyeste Veteran Nytt.
Hilsen

Knut Henrik

Statistikk
Jostein Myrvang kommer stadig med ny statistikk, oppdateringer og påpeker feil som webmaster gjør ved innlegging.
Det kan nevnes at vi nå har mesterskapsrekorder og alle tiders beste sammenlagt
i kastfemkamp. Han har også laget oversikt over hvilke medaljer vi har fått i NM, Nordisk, EM og VM. Dessuten sammenlagt medaljefangst i internasjonale mesterskap. Alt i alt mye arbeide. Det hjelper oss til rett svare når noen spør hvor mange medaljer vi har, om vi har noen. Se "Rekorder og Statistikk".

Takk skal du ha Jostein.

Innendørs NM i Stangehallen
Påmelding til mesterskapet er nå klart og kan sees her.

Arrangøren ønsker online påmelding. For en del er dette nytt. Forutsetningen for at dette skal gå smertefritt er at du er registrert som medlem av en klubb og lagt inn i forbundets database, SportsAdmin eller KlubbenOnline. For å melde deg på kan du starte her.

Programmet er ikke helt likt tidligere mht rekkefølge av øvelser og dager, dette fordi det skal samkjøres med KM for Hedmark og Oppland. Dessuten har vi også fått 400m i tillegg for dem som ønsker denne distansen da det likevel er en KM-øvelse. Lørdag vil en starte kl 10:00 med korthekk og sprang uten tilløp.

Påmelding til innendørs EM i Gent 16-20 mars, 2011. (6.12.2011)
Det 8. innendørs EM vil bli arrangert i Flanders Sports Arena i Gent, Belgia.
Påmeldingsfristen er 10. januar til veteranutvalget.

Påmelding skal gjøres via internett. De første har allerede kommet til veteranutvalget for godkjenning. Norske utøvere skal betale til konto 2291.15.20242. Ingen godkjenning uten penger. Oppgi avsenders navn. Som vanlig sendes penger til Inger Austbø, Falkeløkka 29, 3617 Kongsberg, Mobil 48093307, E-post: ingerau@online.no .

Påmeldingsformular her . Når går øvelsene? Se her . Se også deltakerhandbok her
Overnatting:
Det er reservert 9 rom på NH Hotel Sient Pieters. Det er ønskelig at flest mulig norske bor på samme hotell. Rommene er reservert til 15.desember. Før denne dato ta kontakt Grete Rivenes telefon 47413510. Etter den dato må hver enkelt ta kontakten med hotellet på telefon +32.92.226065 og betale for seg. En kan også gå på nettet via denne linken.
Reise:
Det går mange fly til Brussel eller Amsterdam med togforbindelse derfra. (50 min med tog fra Brussel, men ca 3 timer fra Amsterdam)

Ved dette mesterskapet er det satt opp medaljestandarder. Det vil si at en kan delta, men ikke få medalje på et dårligere resultat enn angitt her.

Innendørs NM i Stangehallen! (02.12.2010)
Etter en lang runde har vi nå kommet i mål med vårt NM arrangement. Det blir i Stangehallen 29 - 30 januar. Hedmark og Oppland friidrettskrets tar dette samtidig med KM for gutter og jenter. Detaljer angående påmelding, tidsskjema mm. kommer seinere. Med dette fullpakkede programmet vil arrangøren ikke kunne ta vektkast. (Datoen for vektkast er heller ikke gunstig.)

NM kastfemkamp i 2011.
Neste års kastfemkamp er lagt til Jægervatnet IL som fyller 75 år i 2011. Datoen blir 13. august. Dette pga at været ut i september kan være noe skiftende. Lenangen stadion ligger i Lyngen kommune, ca 7,5 mil fra Tromsø. Stadion ligger under de kjente Lyngsalpene, og konkurransen går i vakre omgivelser. Forenklet ser reiseruta slik ut: Fly til Tromsø(Langnes lufthavn), fortsetter med leiebil/minibuss fra Tromsø til Lenangen. Fra Tromsø til Breivikeidet er det 5mil med bil, så ferge som tar 20min. Når en kommer i land på Svensby er det ca: 24 km til Lenangen.
Når det gjelder overnatting, så fins det rorbuer og hytter i området. For de som er spreke er det mulig å overnatte på Jægervatnet Leirskole (ta med sovepose) for en hundrelapp. Det er også mulig å bo i Tromsø på hotell, for å kjøre inn til Lyngen tidlig lørdag morgen. Invitasjon kommer seinere.

Om veteranfriidrett.(25.11.2010)
Kjell Fossen har ansvaret for denne siden. Han har selv bidradd med nyttige og interessante synspunkter på friidrett for oss over 35 år og oppfordrer flere til å komme med innspill. Klikk på "Om veteranfriidrett" og les.

Reisetilbud for VM i Sacramento
Vi kunngjør nå to tilbud på den spennende reise til VM i Sacramento 2011. Disse er fra Alf Friestad og Holstebro RejseCenter.

Det Norske tilbudet finnes her

Det Danske tilbudet finnes her

Litt av hvert (14.11.2010).

Einar Sæther er død. Se minneord

Resultatene fra NM i kastfemkamp kommer her. Har mottatt flere mailer fra folk som savner disse resultatene.

NM innendørs er enda ikke avklart. Vi har booket Stangehallen 19 og 20 februar, men savner en arrangør! Kanskje det blir Steinkjer som tar arrangementet i sin nye hall? Ingen avklaring foreløpig.

Veteranutvalget skal ha møte 26. nov. med følgende sakliste;

1) NM innendørs
2)Arrangørsteder for neste års veteran mangekamper
3)Reiser og overnatting til internasjonale stevner 2011.
4)
Online påmelding til VM.
5)Veteran Nytt 2010-2.
6)Drakter
7)Økonomi
8)Eventuelt

NM arrangører i 2011.
Vi er nå ute etter arrangører for NM innendørs, NM 5-kamp og NM kastfemkamp. Interesserte kan sende en mail til veteranutvalget ved Knut H Skramstad, Kloppfossveien 7, 3615 Kongsberg. eller khenr-s@online.no

Statistikk og norske rekorder for mangekamp oppdatert etter ny poengtabell.
Arne Warem har nå tatt for seg 4-kamp, 5-kamp, 7-kamp, 10-kamp og 5-kamp innendørs. Dette er også en omfattende jobb.
Takk Arne.

Norske rekorder og statistikk for kastfemkamp er nå oppdatert.
Jostein Myrvang har nå tatt med årets forbedringer og lagt inn poengberegninger etter 2010-tabellen. Han har også sendt med vinnere av Nordisk inne. Disse ligger nå under oversikten for Nordiske mesterskap.
Takk JOstein.

Statistikk oppdatering og korrigeringer.
Reidar Dahl har sendt meg oppdaterte mesterskapsrekorder og Stein Fossen korrigeringer av alle tiders statistikk. Stein har også lagt inn resultater registrert for supervektkast. I denne grenen benyttes tunge vekter og Stein skriver: I USA er for øvrig supervektkast en nasjonal mesterskapsøvelse for veteraner, og den arrangeres typisk samtidig med nasjonalt mesterskap i ultra weight pentathlon, som er en 5-kamp i vektkast med til dels bra tunge vekter. Dette er for ”voksne”… – noe som fremgår av 2010-resultatlistene Se disse her og her

NM i 10 og 7 kamp i Trondheim 11. - 12. sept.
Det ble en nokså beskjeden deltakelse i veteranklassene, kun 4 herrer og en dame fullførte. Med det PC baserte påmeldingssystemet kunne en melde seg av med noen tastetrykk. Arrangøren fortalte at noen hadde gjort det. Litt dårlig langtidsvarsel og så er det bare å knotte litt på PCen. Nå hører det med til historien at været var fint begge dager med litt fuktighet på søndag.
Det er vanskelig å få plassert mangekamp-NM i den beste konkurranseperioden. Neste års mangekamp skal også gå i Trondheim, og arrangøren anntydet slutten av juni som en gunstig dato.
Arrangementet gikk fint og det var en god tone mellom funksjonærer, unge og gamle. Spesielt merket vi oss selvbetjeningssystemet. For en matbillett til 100 kr, kunne forsyne seg av
kald og varm mat fra morgen til kveld.

Kjartan Sølvberg Sandefjord T&IF i klasse M70 nøyde seg ikke bare med medaljen og klem, han tok like godt damen også!
Knut Henrik Skramstad Kongsberg IF måtte nøye seg med en sølvmedalje denne gangen.
Mariann Sandsund Steinkjer FIK
i klasse KV 45 gjorde en utmerket 7-kamp og gav de unge jentene konkurranse.

Kjartan Sølvberg, Knut Henrik Skramstad, Are Torsvik og Atle Magnar Bones
Se arrangørens hjemmeside med resultater her.

Kappgang
Våre trivelige kappgjengere, som i mange år har deltatt sammen med oss i inn og utland, har fra i fjor offisielt blitt en del av friidrettsfamilien. Arthur Lillefosse, som i veteranutvalget representerer kappgjengerne, har sendt oss en liten orientering om kappgang.

Definisjon:
1. Kappgang er en bevegelse fremover ved steg tatt slik at gangeren holder tilstrekkelig kontakt med bakken slik at det ikke oppstår synlig (for det menneskelige øyet) mangel på kontakt. Det vi kaller markkontakt.
2. Støttebenet skal være strukket (ikke bøy i kneleddet) fra det berører bakken inntil det er rett i vertikal posisjon. Det vi kaller mangel på knestrekk. Dett er de to grunnreglene for kappgang.

Bedømming av kappgangkonkurranser.
Dommerne er oppdelt i fire kategorier. Dommeraspirant, Kretsdommere, Forbundsdommere og Internasjonale dommere. Det skal være fem kappgangdommere ved kappgankonkurranser. En av dommerne skal være overdommer, det er han som gir diskvalifikasjon. For å bli diskvalifisert må en ha diskvalifikasjon fra tre av fem dommere. Dommerne er plassert forskjellige steder på banen eller i løypen uten kontakt med hverandre. Når en dommer gir diskvalifikasjon, blir denne levert til overdommer omgående av en ordonnans. Når overdommer har fått tre diskvalifikasjoner, tar han utøveren ut av konkurransen. Overdommer kan være en av de tre som gir diskvalifikasjon.

Kappgangarrangement.
På bane avvikles kappgan på samme måte som løpsøvelser. Tidtakere og rundetellere. På landevei skal løypen ikke være lenger en to km og så flat som mulig. Dette for at dommerne skal ha oversikt over løypen hele tiden. I resultatlistene for banestevner brukes meter for distansene, for landeveisstevner km. Dette for at de som lager statistikker skal kunne skille mellom bane og landeveis resultater.

Hilsen Arthur

Om veteranfriidrett
Kjell Fossen har påtatt seg redaktøransvaret for denne seksjonen. Angående innlegg, se "Om veteranfriidrett" til venstre på denne siden.

Verdensrekord av Arild Busterud Løten IL ved NM i kastfemkampe (28.08.2010)
NM i kastfemkamp for veteraner ble arrangert i Heggedal. Det var første gang Heggedal FIK arrangerte et større nasjonalt stevne på Heggedal kastarena - grusbanen ved Hovedgården ungdomsskole. Arne Sæther og hans stab klarte å arrangere dette stevnet på den 110m lange og 50m brede banen med tre deltakerpuljer i sving samtidig. Deltakerne var fordelt i puljene slik at ingen kastet inn i hverandres områder. For å få dette til måtte arrangøren ha inngående kunnskap om deltakernes kastlengder. Stevnet gikk perfekt fra start til medaljeutdeling med kaffe og hjemmebakt wienerkringle. 31 deltakerne stilte til start - noen uteble muligens fordi det var varslet til dels kraftig regnvær, noe som altså ikke slo til.
Stevnet ble en suksess, ikke minst sportslig. Vår gamle sleggestjerne, Arild Busterud (62), Løten IL, var i praktslag. Han hadde satt en fenomenal verdensrekord under EM for veteraner i Ljubliana i Slovenia for to år siden, med 4.893 poeng etter dagens gjeldende tabell. Lørdag åpnet han glimrende med 61,41 m i slegge (5 kg), kule
14,84 m (5 kg) og
48,12 diskos (1 kg) , noterte seg deretter for noe mer beskjedne 35,48 m i spyd (600 g) - men avsluttet med hele 23,37 m i vektkast (9,08 kg), et resultat som gir 1.278 poeng!, og scoret sammenlagt 4.955 poeng. Med dette forbedret Arild sin egen 2 år gamle rekord i kastfemkamp med 62 poeng.

Arild Busterud Løten IL og Svein Hytten Tønsberg FIK smiler fornøyd.
Arild satte verdensrekord i klasse M60 og Svein norsk rekord i M70.

Se mer fra kaststevnet her

Resultater

Utvidelse av veteransiden (26.08.2010)
For ytterligere å få fart på rekrutteringen til veteranfriidretten har vi nå innført en egen side for innspill. Denne har fått titlen "Om veteranfriidrett" og kan nås med et museklikk til venstre på denne siden. Som Kjell Fossen skriver er det viktig at vi blir mer synlig i det totale idrettsbildet for å vise vår betydning for alle aldersgrupper i de mange lagene i Norges Friidrettsforbund.

Samtidig oppfordrer vi andre veteraner å ta pennen "udi sin hånd" og dele tanker, opplevelser og erfaringer fra trening, reiser og arrangementer med oss andre.

Rekruttering til veteranidretten.(25.08.2010)
Tore Sund, Oppmann veteraner GTI Stavanger, har sent oss noen interessante synspunkter på hvordan en kan få fart på veteranfriidretten. Han tar for seg det sosiale aspektet, treningsmiljø, stevnetilbudet, tidligere topputøvere og serien som ellementer i rekrutteringen. Hvorfor er det et stort tilbud av utholdenhetskonkurranser (ski - sykkel - maraton), mens det bare er noen få banestevner i friidrett? Les artikkelen til Tore i sin helhet her.

NM i Florø (19.08.2010).
Det er nå 13 år siden Florø Turn- og Idrettsforening sist arrangerte friidretts-NM for veteranaer. Norges vestligste by fyller nå 150 år og fikk på nytt æren av å arrangere dette mesterskapet.
Arrangementet ble greit avviklet. Deltakerantallet var nok mindre enn det pleier. Dette kan nok ha en sammenheng med store reiseavstander. Men enkelte lot seg ikke skremme. Eksempelvis kjørte Karsten Nordli IL Pioner over 154 mil i bil.
Som rimelig kan være, var det relativt god oppslutning fra vestlandsklubbene. Neste år blir det Drammen og da bør det bli rekorddeltakelse.

Under den utmerkede banketten tok Kjell Fossen fra veteranutvalget opp temaet om rekruttering til veteranfriidretten. Hvorfor er det så mange som driver veteranfriidrett enkelte steder, og andre steder helt dødt? Hva kan gjøres for rekrutteringen? Det ble nevnt mange ting; fra det å ta idrettsmerket til å utvide stevner til også å omfatte øvelser for veteraner. Se forslaget fra Håvard Lund.
Send forslag til meg (khenr-s@online.no) og jeg kan publisere dette på hjemmesiden. Hva mener dere på kretskontorene rundt i landet?


Arne Warem vinner 300m hek i klasse MV 60.


Resultat dag 1 - Resultat dag 2 - Resultat dag 3 - Resultat Stafett

Oppdatert oversikt over hvem som har fått medaljer i EM og innendørs VM.
Nå har Jostein Myrvang oppdatert sin omfattende medaljestatistikk. Takk Jostein!
Gå til "Rekorder - statistikk", og se nederst på den siden som kommer frem.

Resultater og informasjon fra EM.(1. august) Fyldigere reportasje med bilder kommer seinere.
18. juni
Har dere brent dere på en diskos noen gang? Det har jeg. Varmen tar nesten knekken på oss nordboere. Vi liker oss bedre under 30 C.
Resultater finnes her
I dag den 18nde juli kom et forrykende tordenvær etterfulgt av et voldsomt regnskyld. Regnet pisket i bakken og forandret noen tennisbaner i nabolaget til små innsjøer, og temperaturen falt flere grader.Tilfeldigheter eller ikke, etter regnskyllet begynte vi å få gullmedaljer. Ikke bare gull, Oddbjørg Haakensveen satte ny verdensrekord på 300m hekk i klasse W65 med tiden 55,30 sek. Den tidligere rekorden hadde Rietje Dijkman Nederland med 55.69 fra 26.07.05. Arild Busterud stod for den andre gullmedaljen som kom i kule. Dagen før gikk han glipp av vektkastmedalje ved å hive tre døde kast.

Oddbjørg Haakensveen

Glade EM deltakere.
Fv. Anny Undheim, Åse Nyland, Oddbjørg Haakensveen, Herborg Ninni Blakstad

Medaljevinnere.

Gull - Oddbjørg HAAKENSVEEN W65 300 hekk - Oddbjørg HAAKENSVEEN W65 800m - Oddbjørg HAAKENSVEEN W65 400m - Svein HYTTEN M70 kulestøt - Anny UNDHEIM W50 400m - Arild BUSTERUD M60 kulestøt - Arild BUSTERUD M60 kastfemkamp - Arild BUSTERUD M60 slegge

Sølv - Kurt HOMME M80 diskos - Kurt HOMME M80 vektkast - Kurt HOMME M80 slegge - Iver HYTTEN M40 kastfemkamp - Anny UNDHEIM W50 300 hekk - Anny UNDHEIM W50 tresteg - Kjell ADAMSKI M60 kastfemkamp - Helge DOLSVAG M45 10000m - Ase NYLAND W75 400m - Ase NYLAND W75 100m - Øystein SYVERSEN M55 10000m

Bronse - Kurt HOMME M80 kastfemkamp - Torbjørn MONG M70 80 hekk - Kjartan SØLVBERG M70 300 hekk -Svein HYTTEN M70 vektkast - Kjell ADAMSKI M60 diskos - Lagkamp M65 Kappgang

NM 5-kamp i Tønsberg (10.07.10)(Korrigert resultatliste og ny video 12.07.10)
Arrangøren Tønsberg Friidrettsklubb hadde været på sin side. Det ble et perfekt mesterskap. Denne gangen var det ingen damer med. Det var synd. Noen har sagt: "Dere kan da ikke ha et slikt arrangement midt i ferien og så nære EM ". Men for oss som stilte opp, ble det et hyggelig treff. En del gode resultater ble det også. Oddvar Viulsrød ser ut til å ha formkurven riktig mot EM i neste uke. Lengdehoppet på 6,43m med litt for mye medvin (2,2) gav dagens høyeste poengsum, 915 p og kan fort føre til topplassering i lengdekonkurransen i Ungarn. Den høyeste sammenlagt poengsummen fikk Knut Henrik Skramstad med 3414 p.
Ellers ble den nye regelen for vind praktisert. Summen av medvind i lengde og på 200m skal ikke overstige 4 m/s. Dette kompliserer, men ble greit ivaretatt av arrangørene som skal ha ros for arrangementet.

Det ble også tatt opp video som kan sees på Youtube. Se denne

Knut Henrik Skramstad, Richard Smitt-Ingebretsen, Kjell Jønnum, Arne Ueland, Serge Van Nes, Harald Aanerud, Kjartan Søvberg, Oddvar Viulsrød, Jarle Rønvik, Ståle Jan Frøynes, Thomas Rønvik, Are Torsvik.

Resultater:

Regelverket for NM er oppdatert (09.07.10).
Kjell Fossen har nå korrigert regelverket for NM. Dette bør både arrangører og deltakere sette seg inn i.Se dette.

Praktiske opplysninger for de som skal til EM i Ungarn.(07.07.2010)
Jeg har fått noen henvendelser som går på lagledelse og informasjon.

Kalle Glomsaker er vår lagleder. Han vil kunne gi praktiske råd om det meste.
Han skriver; Jeg reiser ned fredag 16. og blir til lørdag 24. Jeg har tlf. nr.+47 90132838. Skal som vanlig prøve å hjelpe til så godt jeg kan. Ring om det er noe. Hilsen KAlle
Han vil være med på lagledermøter hver morgen hvor det bli orientert om eventuelle endringer av tidsprogram mm. Er det noe å protestere på, så konferer med Kalle.

Så litt om arrangørens hjemmeside; Det står jo bare på ungarsk og det forstår vi ikke. Da er det greit å vite at en kan klikke på på det engelske flagget øverst på siden for å få den engelske teksten.
Legger her noen direktelinker for den mest aktuelle informasjon:

Tidsskjema og øvelsesstart: Se her
Hvem skal starte i mine øvelser?: Se her Dersom du ikke velger noen nasjon, får du alle som starter i øvelsen.

Forslag til dagsprogram for kommende Nordiske mesterskap.
Forslaget skal presenteres ved nordisk møte i Nyíregyháza for å vedta et program for mesterskapene i Lappeenranta 2011. Carl Friedrichsen, Danmark og Ulf Agrell, Sverige har blitt enige om vedlagt forslag. Utgangspunktet har vært å avvikle mesterskapene på 3 dager inkludert kastfemkampen. Se forslaget her. Er det noen som har sterke motforestillinger så send meg en mail.

NM i Florø 13 - 15 august.
Tiden går mot årets store norske begivenhet. Arrangøren Florø Turn & IF har nå hjemmesiden oppe og vi kan starte planleggingen. Se hjemmesiden her.

Arrangøren av EM ønsker dokumentert fødselsdato for deltakere.
Arrangøren av EM ønsker dokumentert fødselsdato for deltakere. Riktignok er dette regelen, og slik har det vært i mange år, men vanligvis har det vært godt nok når representant for veteranutvalget har stemplet og signert påmeldingen. Vi har jo sett fødselsdata for gjengangere tidligere. Men nå haster det å få slik informasjon til arrangøren. Noen har sendt oss kopi av pass, førerkort eller dåpsattest og det holder, men vi mangler mange. Send enten skannet dokumenter som vedlegg til e-mail eller som papir i en konvolutt. Dersom skannet send dem direkte til adressen nedenfor med kopi til Inger og meg. Da kan vi krysse av. Dersom dere sender en papirkopi i konvolutt, sen den til Inger. (Jeg blir bortreist noen dager, 8. til 13. juni.)
Your package of entries has arrived to Nyíregyháza. However there are no copied of ID documents (passport or identity card copies) attached to the entries. Without these we cannot accept the entries. This is the regulation of EVAA. Can you please send these documents by fax or scanned in e-mail? Knowing the fact that you have no office it is possible for the participants to send it directly to us in e-mail polyak.zoltan@pmcode.hu

Påmelding til Europamesterskapet i Nyiregyhaza i Ungarn 15. - 24. juli.
Ved fristens utløp har vi mottatt påmelding fra 44 norske deltakere. Det er en sterk tropp som drar, og her har vi oversikten.
Det er fint at vi nå får yngre deltakere med. De største klassene er 65 til 70 år. Vi savner nok de godt voksne denne gangen. Se spredningen grafisk her.

Veteran-Nytt 1/2010 har nå kommet.
I dag postlegges papirutgaven. De som er på nettet kan se denne her. Den er litt stor (ca.4MB), så dere med gamle maskiner må være tålmodig.

Ny beregningsmodul for mangekamp og serien.
Arne Warem har oppgradert sin formel for poengberegning med nye aldersfaktorer og utskriftrutine for serierapportering.

Nye aldersfaktorer gjeldende fra 1. mai 2010.
Noen arrangører av mangekamp lurer på hvordan de skal forholde seg til den nye tabellen med de nye aldersfaktorene. Nå er det Oslo Idrettslag som skal arrangere kastmangekamp 8. mai på Lambrtseter kl 11. En kompliserende faktor er manglende redskap som eksempelvis 2 kg slegge for damer i klasser over 80 år. Bodil Hestmann (mobil 943 69 260) er takknemlig for gode forslag.
Den nye tabellen gjelder alle land tilsluttet World Masters Atheletics (WMA) og finnes her.

Finland skuffet over liten deltakelse i nordisk.
Torrey Enoksen har synspunkter på hvorfor det er liten deltakelse og er ikke enig i at mesterskapet skal utvides til å omfatte Østersjølandene og Rusland. Se hans notat her.

Påmelding til Europamesterskapet i Nyiregyhaza i Ungarn 15. - 24. juli.
Påmeldingsfristen til Veteranutvalget er fredag 19. mai. Påmeldingsskjema finner du her og tidsskjema datert 28/10/2009 finnes her. Kastfemkamp for kvinner og menn er flyttet fra 22. til 23 juli.
Som vanlig sendes alle påmeldinger til Inger Austbø, Falkeløkka 29, 3617 Kongsberg, Mobil 48093307, E-post: ingerau@online.no . Penger sendes til Veteranutvalget v/Inger på konto: 2291.15.20242. Kursen på Euro settes til gjeldene kurs per 01.05.10 + 50 øre. Med denne kursen dekkes ekstra kostnader ved pengeoverføring med mer. Husk å sette avsender på pengeoverføringen! De som melder seg på etter fristen må ta alle pengeoverføringsutgifter på egen kappe.

Reisetilbud; Dansk og Norsk.

Finland skuffet over liten deltakelse i det nordisk innendørs mesterskapet.
Fra det finske veteranutvalget har vi mottatt et hjertesukk over den elendige deltakelsen de fikk fra de øvrige nordiske landene. De lurer på om det kunne være en ide å utvide innendørsmesterskapet til å omfatte de øvrige landene rundt Østersjøen, eventuelt også invitere Russland. Da må navnet på arrangementet forandres. Kanskje det også har med kostnadsnivået å gjøre. Det er ikke for ingenting at arrangørene av neste års VM i Sacramento,California, nevner i sin brosjyre at de vil ha halve hotellprisene i forhold til Lahti. Se skrivet fra Finland her.

Resultater for veteranserien 2009.
Som i 2008 vant Tønsberg FIK 1 divisjon herrer med den gode påengsummen 17535 poeng. På de neste plassene kom Vestlandsklubbene Osterøy IL 16.423, Gloppen FIL 16.057, Ask Friidrett 15.789 og IL Fri 15.233. Det er bemerkelsesverdig god Vestlandsinnsats i veteranfriidretten.
Veldre ILs damer er fortsatt i teten med 12.454 poeng foran Osterøy IL 11.006, Gjøvik FIK 10.926.

Se serieresultatene her

Seriepokaler eller diplomer?
På møtet i veteranutvalget ble det diskutert om ikke seriepokalene hadde utspilt sin rolle. De er dyre og blir kanskje ikke verdsatt som tenkt for mange år siden. Støver nå kanskje ned i et klubbskap? Kanskje det hadde vært nok med en pokal til hver av vinnerne i første divisjon (Damer og Herrer) og diplomer for resten. Da kan vi spare ca. 5000 kr. Har dere synspunkter på dette, så send meg en mail; khenr-s@online.no

Ny hjemmeside for internasjonal mangekampstatistikk.
Norge har mange fine plasseringer. Se oversikt her

Fine bilder fra nordisk tatt av Claus Andersen denne linken.

17 gull i nordisk for veteranene innendørs i Jyväskylä. Text og foto: Torrey Enoksen og Claus Andersen


Finland stilte med nærmere 300 utøvere i den flotte Hipposhalli, som skal være vertskap for veteranenes innendørs VM i april 2012.De norske utøverne tok hjem 49 medaljer under årets nordiske innendørs mesterskap for veteraner i finske Jyväskylä. Med bare 23 norske utøvere på plass (Sverige og Danmark hadde henholdsvis 15 og åtte deltakere), dominerte finnene på hjemmebane.

Den norske medaljefangsten fordelte seg på 17 gull, 22 sølv og 10 bronse. Anny Undheim (kvinner 50) fra Sogndalen ved Kristiansand tok fem medaljer, og imponerte mest med å løp 200 meteren på 29,01 og 1.05,91 på 400 meteren. I tillegg tok hun gullet i lengde med 4,55 meter.

Anny Undheim

Kappgjengerne Torkjell Spigseth og Arvid Bjørsvik fra Viking Bergen sørget for dobbelseier på 3000 meter bane i herrer 65, det samme presterte Britt Bruås (Norna Salhus) og Kate Alnes (Høybråten og Stovner) i både tresteg og lengde i kvinnenes 45 års klasse med henholdsvis 9,47/4,31 og 8,39/3,94 meter. Bruås vant også vektkast med 10,98 meter og 60 meter hekk med 13,04. Mariann Stenbakk tok tre gull da hun vant 800, 1500 og 3000 meter i kvinner 65 (3.11,0/13.45,07/6.32,89).

Kate Alnes
Britt Bruås
Mariann Stenbakk

Tønsbergmannen Oddvar Viulsrød ble i begynnelsen av mars verdensmester innendørs i Kamloops Canada med 6,12 meter i 45 års klassen. I Jyväskylä viste han at VM-formen fortsatt var inntakt da han vant øvelsen med et lengste sprang på 6,05. Den gamle landslagskapteinen Per Nicolaisen (49) kan føre opp et nytt nordisk tittel på CV-en sin etter at han svingte seg over 1,71 i høyde. Øvrige norske tittler: Atle M Bones, 800 meter menn 50 (2.19,8), Jostein Haraldseid, 60 meter og 60 meter hekk i herrenes 75 års klasse (8,96/11,17), Sofie Jakobsen, 60 meter kvinner 65 (11,33).

Oddvar Viulsrød
Per Nicolaysen
Jostein Haraldseid

De beste norske plasseringene har vi her .

Innendørs VM i Kamloops, Canada, 1. - 6. mars 2010. (10.03.10)
Vi kan klage litt, men ikke mye. Canada hadde ingen konkurranse om arrangementet. De var den eneste nasjon som ville påta seg dette i 2010. Antall deltakere var heller ikke så stort som vanlig, 943 menn og 443 damer. Fra de nordiske landene var det få, og det skyldes antakelig lang og kostbar reise. Sverige hadde bare påmeldt 6 og Finland 10 deltakere. Antall nasjoner representert var derimot bra, 62 forskjellige. Kamloops profilerer seg som Canadas arrangørhovedstad. De kan skilte med mer enn 100 store og små arrangement i året. Hyggelige og vennlige folk. Til og med en kunstskole for barn hadde et stort skilt hvor de ønsket World Masters velkommen.

Resultatene tikket inn her. Nasjonenes medaljefordeling, se her

Hallen og banen var egentlig ikke imponerende. Løpebanen var uten doserte svinger. Dette er ikke uvanlig på denne siden av dammen. I følge Rex Harvey er 99 % av bane i USA laget slik. Helt til venstre langs veggen; tilløp lengde/ tresteg og stav. Stavmatte utenfor bildet til venstre og lengde/tresteg grop lengst inne i kroken. Lite publikumsvennlig.
Utøverne srøtte jernkulene rett på kunstdekket. Disse kulene ble kalket litt slik at de satte merker.
200m løpere lå ganske mye innover i svingene, spesielt i de yngste klassene som var nede på 22 tallet. Men det gikk bra!
Ellers så jeg innendørs sleggekasttrening i et relativt lite rom. Med konkurranseslegge og ordentlig ring, gikk redskapen i oppsamlingsveggen så det smalt.

Etter 23 timers reise og døgnet snudd, blir en litt fortumlete de første dagene. Som Kjartan Sølvberg sa "Jeg fikk så lyst til å sove under kulestøtkonkurransen i 5-kampen". Men det gikk rimelig bra, og han fikk en velfortjent sølvmedalje. Gjennomgående var poengsummene dårlige for alle deltakere i 5-kampen (60m hekk-lengde-kule-høyde-1000m).

Del 2, fredag 5. mars.
Vi klatrer oppover på medaljestatistikken. Nå er det våre yngere utøvre som gjør det best. Ellen Reiner-Vestli fikk gull på 800m i 35 års klassen med 2:33,05 og Oddvar Viuldsrød vant lengde med 6,12 m i 45- årsklassen. Før siste omgangen lå han likt med sin kokurrent på 6,11 m.
Medaljenivået var høyst variabelt, spesielt i "vinterkastene". I enkelte klasser ligger resultatene langt under våre NM-resultater. Er en ute etter VM-medaljer, så bli med på "vinterkast".
Ellers holder arrangøren seg uvanlig strengt til reglene. Du må ikke ha klokke på armen under konkurransen og du må følges til do. Jeg skulle ta bilde fra indre bane men ble straks stoppet.

Del 3, søndag 7. mars.
Øyvind Trongmo tok en suveren seier i Halvmaraton med tiden 1:17:20.00 i klasse M55 ca 15 min foran Hosford, Steve fra Canada.
Halldis Nagell-Dahl sørget også for en gullmedalje ved å vinne 10000 m kappgang i klasse 65 år med 1:11:29.90.

I alt fikk Norge en hederlig 15. plass av 62 deltakende nasjoner 4 gull 6 sølv og 6 bronse.

Våre Gullmedaljevinnere.

Ellen Reiner-Vestli

 
 

---------Halldis Nagell-Dahl ----------------Øyvind Trongmo------------------ Oddvar Viuldsrød---

-

Også Gerhard Pedersen melder om liten pågang for påmelding til EM i Ungarn.
Kære venner
Det er lidt mærkeligt! Men fra Skandinavien er der kun tilmeldt ca 55 deltagere til vore rejser til Ungarn og der er ganske få, der direkte har bestilt hotel. Jeg har fået at vide fra Ungarn, at de andre lande har anmeldt virkeligt mange – Finland f.eks. 110 deltagere! Jeg ved ikke hvad der sker – måske er det snelaget, der gør, at man ikke har tænkt så langt endnu, men faktum er desver.ærre, at jeg ikke længere kan holde hotellerne. Vi skulle have afleveret de ledige værelser allerede den 31. januar, men jeg har hele tiden fået udsættelse med den forklaring at hele Skandinavien ligger underdrejet og kun tænker på at rydde sneen eller benytte den til skisport. Men nu går den ikke længere. Den 12. marts afgiver vi de sidste værelser og derefter må man selv henvende sig til Ungarn for at få værelser – sikkert langt uden for byen. Spørgsmålet er så, om I kan bruge vedlagte til en aller sidste opfordring?? Se også det danske påmeldingsformularet her.

Vår påmeldingsfrist for tur til EM i Ungarn med Alf Fristad er gått ut, men vi får en sjanse til!
Dessverre var det kun 4 utøvere og 3 medfølgende som hadde meldt seg på innen fristen. Alf Fristad har kontaktet flyselskapet, og fått godkjenning på å forlenger påmeldingsfristen til 25. april 2010. Han forteller at mange har ringt og spurt om å få "sitte på" med hans buss mellom flyplassen i Budapest til arrangørbyen Nyiregyhaza. De opplyser at de har ordnet flyreise på egenhånd/via sitt reisebyrå, men både de og byrået har problemer med å finne ut av transporten og overnattingen i Ungarn. Siden Alf likevel skal kjøre med buss på strekningen, vil de svært gjerne sitte på gratis. I tillegg ber de om opplysninger om hvordan de kan bestille billig overnatting på stedet.
Hans svar til disse er enkelt: "Vi hjelper kun de som kjøper hele turopplegget hos oss. Vi er behjelpelig med å ordne hjemreise før tiden dersom noen ønsker dette, men betingelsen er at de kjøper det opplegget vi har."

Det er en stund siden han arbeidet med veteranreiser. Holdningen til felles turopplegg ser ut til å være på vei ut. Det er synd, fordi de aktive vil møte på utfordringer når de skal ordne alt selv når reisene blir lengre og mer kompliserte, bl.a. til neste års mesterskap i USA. Han lar opplegget til Ungarn få en sjanse til, slik at det kanskje kan bli mange nok til å gjennomføre turen. Se tilbudet.

Kaststevner for veteraner over 70 år

Håvard Lund kommer her med en god ide. Forslaget innebærer at stevnearrangører legger inn øvelser for de eldre tidligere enn ordinær start. Deltakere er stort sett selv ansvarlig for avviklingen. Det blir derved ingen stor ekstrabelastning på arrangøren. Les forslaget her.

Nordisk innendørs i Jyväskylä, Finland 19 - 21.3.2010(21.02.10)
Vi satser på en del gode plasseringer langt inne i de finske skoger. Følgende 23 har meldt seg på.

Deltakelse i innendørs VM.
Det er nå 14 dager til start og oversikten over deltakere har blitt fyldig. Canadierne har tydelig valgt å legge ut deltakeroversikten etter som de har rukket å legge dem inn på data. Nå er det sikkert gjort, og listene finner en her. Vi som er meldt på bør se at vi har kommet med i riktige øvelser og hvem vi skal konkurrere med. Våre deltakere er disse. Alt i alt regner arrangøren med at det kommer 3000 tilreisende som i løpet av de 6 stevnedagene vil legge igjen 2,25 millioner dollar.

Innendørs NM i Kristiansand
En lite notat fra konkurransen i Kristiansand. Se dette

Alternativt reisetilbud til EM i Nyiregyhaza i Ungarn i juli.
Alf Friestad har kommet med et interessant tilbud. Han er selv reiseleder. Se tilbudet her.

Innendørs NM i Kristiansand 23. – 24. januar.
Det var et yrende liv i Gimlehallen. Vi var spent på om arrangøren ville klare å holde de oppsatte tidsskjemane. De klarte det med små avvik. Veldig bra! Mange fine resultater ble det også.
Vi savnet en del gamle travere som av forskjellige grunner ikke dukket opp. Kanskje været må ta en del av skylda. Ikke desto mindre var det en del nye, hovedsakelig fra Vestagder. Å legge NM til forskjellige steder av landet er nyttig for rekruttering til veteranidretten. At ikke alle hadd like godt treningsgrunnlag så vi, da eksempelvis to i samme hit fikk strekk og haltet i mål side om side på 60m.
Som en vil se av resultatlista ble det mange spennende oppgjør med små marginer. Eksempelvis var det 2 cm som skilte første og tredjemann i lengde klasse M70.
Her er resultater fra første og andre dag.

Ny poengberegning.
Som nevnt tidligere ser det ut til at vi får ny poengberegning gjeldende fra 1. mai 2010. Den vi stort sett gi lavere poeng for de eldre klassene noe som syntes rimelig. En har nå valgt å ta utgangspunkt for de høye poengsummene fra gjennomsnittet av de 10 til 20 besteresultatene og ikke verdensrekordene som tidligere. Eksempelvis har enkelte fått sine sammenlagt resultater i kastfemkamp redusert med opp i mot 500 poeng. Uansett vil det gi mye arbeide for de som arbeider med rekorder og statistikk. Rune Øverland Tønsberg Friidrettsklubb har sett på effekten for kastfemkamp og 10-kamp og har gitt oss følgende vurdering (10-kamp).

Rune Øverland Tønsberg Friidrettsklubb har sett på effekten for kastfemkamp og 10-kamp og har gitt oss følgende vurdering (10-kamp). Rune har også gjort en interessant sammenlikning av resultatlisten fra en kastfemkamp med og uten den nye poengberegningen. Nedenfor finnes det 2 ”skjermdumper” fra et regneark Rune bruker på TFIK’s kast 5-kamp april 2009. Det ene skjermbildet, som heter ”2006” bruker de aldersfaktorer som gjaldt fra 2006 i henhold til det internasjonale friidrettsforbundet. Det andre skjermbildet, som heter ”2010” bruker de foreslåtte aldersfaktorer for kast 5-kamp. Her kan man sammenligne hvorledes resultatene i de ulike øvelsene slegge, kule, diskos, spyd og vektkast endres med ulike aldersfaktorer, samt hvordan dette slår ut for de ulike klassene. Sammenligner vi ”skjermdumpene” ser vi at klassene opp til M45 får flere poeng. Klassen M50 får stort sett uendrede poenger. Fra klassene M55 og videre får man færre og færre poeng.

Påmeldte til innendørs VM i Kamloops, Canada 1. - 6. mars 2010 (13.01.10)
Det er påmeldt 16 deltaker, hvorav seks er kappgjengere. Det kan bli spennende og se hvordan disse hevder seg. Se lista over deltakere her.

Dopingregler oppdatert
En av våre utøvere har spurt om hans "gammelmannsmedisin" er ok med hensyn til dopingreglene. Det er derfor fornuftig å sjekke mot forbudslista og ta nødvendige forholdsregler. Det blir jo stadig tatt veteranutøvere, og nå seinest en finsk utøver i 45-års klassen. Se forøvrig dopingavsnittet på hjemmesiden.

Påmelding til Nordisk innendørs i Finland
Som vanlig sendes alle påmeldinger til Inger Austbø, Falkeløkka 29, 3617 Kongsberg, Mobil 48093307, E-post: ingerau@online.no .
Påmeldingsfristen til Inger er 12. februar 2010. Penger sendes til Veteranutvalget v/Inger på konto: 2291.15.20242. Kursen på Euro settes til gjeldene kurs per 01.02.10 + 50 øre. Med denne kursen dekkes ekstra kostnader ved pengeoverføring med mer. Husk å sette avsender på pengeoverføringen! De som melder seg på etter fristen må ta alle pengeoverføringsutgifter på egen kappe. Påmeldingsformular

Norgesstatistikken for utendørssesongen 2009 er nå på plass
Stein har nå gitt oss oversikt over fjorårets prestasjoner utendørs. Se disse.

Verdensstatistikk i Mangekamp for veteraner og ny poengberegning.
Fra Bernd Rehpenning i tyskland har vi mottatt en hjemmeside han gjerne vil ha tilbakemelding på. Se denne
Jeg har nå bedt Bernd Rehpenning om å få tilsendt de nye aldersfaktorene eller en poengkalkulator.

Mr. Bernd Rehpenning has spent several years completing an update of the WMA Age Grading for the WMA Combined Events. This update has been accepted by the Age Grading Sub-committee and is in use by WMA's German Affiliate. In addition to new and updated data, the major change is that performances now are compared against an average of the top 10 to 20 performances instead of against the single top performance known. The General Assembly will be asked to approve this Age Grading to be effective 1 May 2010.

Husk påmeldingsfristen til VM innendørs i Canada er 1. januar 2010.
Det er mye som skal gjøres på denne tida av året, og det vil være ergelig å glemme påmeldingen. Det koster 25 dollar ekstra + overføringsgebyr dersom en er for seint ute. Se informasjon lenger ned på denne siden og arrangørens hjemmeside på norsk !

Alle tiders beste-statistikk for veteraner innendørs per 30.12.09
Norske innendørsresultater er nå rangert av Stein Fossen. Se disse. Artig lesing og vi ser frem til totaloversikten for utendørsresultater.

Norske innendørs rekorder.
Stein Fossen har nå kommet med våre norske innendørs rekorder.
Øvelsene som er inkludert er i stor grad identiske med øvelsene som det noteres nordiske rekorder i. Vi har imidlertid supplert oss noe, først og fremst med høyde u.t. og lengde u.t., og i øvelser der det relativt nylig har vært foretatt endringer, som på hekk og i kule, der rekordene med de eldre hekkehøydene/kulevektene i flere tilfeller er bedre enn rekordene med gjeldende hekkehøyder/kulevekter. Det er fint at vi nå også har oversikt over innendørs rekordene.
Takk Stein. Se "Rekorder - statistikk"

Norges statistikken for innendørssesongen 2009.
Stein Fossen skriver; Her kommer veteran-norgesstatistikken for innendørssesongen 2009. Alle tilbakemeldinger (gjerne med dokumentasjon, aller helst i form av (henvisning til) resultatlister) mottas med stor takk! Når jeg har fått inn en del korreksjoner, oppdateres innendørsstatistikken for 2009 på nettet. Før det kommer jeg imidlertid til å sende ut utendørsstatistikken for 2009 (sendes ut tidlig i januar – da har vi forhåpentligvis fått inn 2009-sesongens siste resultatlister), samt nye norgesrekordlister og alle tiders-statistikk. E-mail; Stein.Fossen@nhh.no

Påmelding til NM i Kristiansand.
Av arrangementtekniske grunner, er øvelsesprogrammet noe redusert. Veteran NM er lagt inn sammen med det terminfestede Sør-Norske mesterskapet. Tidsskjema og detaljer angående eksempelvis vektkast, kommer i romjula.
Vi er glade for at Kristiansand IF, som hovedansvarlig har klart å få dette til. Se invitasjonen til mesterskapet.

God jul og godt nytt år!
Kjære Vetranvenner. Det norske Veteranutvalget ønsker dere alle en god jul og et godt nytt år. Vi ser frem mot en ny sesong med mange spennende konkurranser og hyggelige samtaler. Jeg håper vi for være friske og unngår skader. Mange veteraner planlegger nå deltakelse i nasjonale og internasjonale stevner som Kamloops, Jyväskylä og Nyíregyháza . Håper vi treffes i 2010! På vegne av veteranutvalget ved Knut Henrik Skramstad

Påmelding til VM innendørs i Canada
Som vanlig sendes alle påmeldinger til Inger Austbø, Falkeløkka 29, 3617 Kongsberg, Mobil 48093307, E-post: ingerau@online.no . Påmeldingsfristen til Inger er 1. januar 2010. Penger sendes til Veteranutvalget v/Inger på konto: 2291.15.20242. Kursen på Canadiske dollar settes til gjeldene kurs per 01.01.10 + 50 øre ( 1 CAD = 5,27 NOK, 26.09.09) Med denne kursen dekkes ekstra kostnader ved pengeoverføring med mer. Husk å sette avsender på pengeoverføringen! De som melder seg på etter fristen må ta alle pengeoverføringsutgifter på egen kappe.

Alternativ reiseoperatør for VM innendørs i Kamloops, Canada 1. - 6. mars 2010.
Alf Friestad har satt sammen et par alternativer til VM innendørs i Kamloops, Canada. Siste OL-dag er 28. februar, og det medfører at prisene på fly, overnatting og leiebiler ikke er på det laveste nivået. Paralympics starter i samme tidsrom som Veteran-VM, og det hjelper heller ikke på prisnivået. Se tilbudet her.

Påmelding til Nordisk mesterskap innendørs i Jyväskylä Finland 19.-21. mars 2010
Det har vært litt uklart angående det nordiske innendørsmesterskapet. Men nå har vi fått påmeldingsskjema og program mm. De som ønsker, kan få invitasjon som papirutgave ved å henvende seg til meg på mobil 90542159. Se også Terminlisten på denne hjemmesiden.

Som vanlig sendes alle påmeldinger til Inger Austbø, Falkeløkka 29, 3617 Kongsberg, Mobil 48093307, E-post: ingerau@online.no . Påmeldingsfristen til Inger er 10. februar 2010. Penger sendes til Veteranutvalget v/Inger på konto: 2291.15.20242. Kursen på Euro settes til gjeldene kurs per 01.02.10 + 50 øre Med denne kursen dekkes ekstra kostnader ved pengeoverføring med mer. Husk å sette avsender på pengeoverføringen! De som melder seg på etter fristen må ta alle pengeoverføringsutgifter på egen kappe.

En av Islands største friidrettmenn, Valbjörn Þorláksson er gått bort.(3.12.09)
Kanskje ikke så kjent av dagens utøvere, men for en del år siden var han rangert som Islands beste. Siden jeg hadde litt kontakt med denne karen tillater jeg meg å dele noen ord med mine lesere. Se notat

Her er lista over de beste kast 5-kampene etter 2009 sesongen.
Jostein Myrvang har ajourført kast 5-kamp statistikken og rekorder. Se disse.

Norges Gang- og Mosjonsforbund fusjonert med Friidrettsforbundet.
Arthur Lillefosse ble utnevnt av det nye styret, som representant for kappgang i veteranutvalget. Han har fungert som veteranansvarlig i Norges Gang- og Mosjonforbund siden 1988. Arthur er således godt kjent i veteranmiljøet. På veteransiden har vi samarbeidet i mange år. Internasjonalt har kappgang vært en friidrettsøvelse siden Veteran EM og VM, startet opp i 1970 årene. Ved Norgesmesterskapene kom de sammen med friidrett første gang i Tønsberg 1996 i banemesterskapet. Innendørs har kappgjengerne vært med siden 2000 i Stangehallen. Ved Nordisk Mesterskap var de med første gang i Larvik i 1979, etter det sporadisk til det kom inn i faste former i Eskilstuna, Sverige 2001 og innendørs i Drammen, 2004. De har i alle år hevdet seg godt internasjonalt og tatt mange medaljer.

Er det noen som vil ha mer opplysning må de ta kontakt med Arthur Lillefosse på Telef: 55291527- 91741109 eller på mail til arthurl@online.no
Vi ønsker Arthur velkommen i veteranutvalget.

Terminlisten for 2010 justert.(20.11.09)
Se denne.

NM arrangøren
Alt tyder på at Kristiansands IF-Friidrett sammen med VAFIK kan ta på seg innendørs NM for veteraner helgen 23 og 24 januar 2010 i Gimlehallen med et lite forbehold. Denne gladmeldingen kom fra Torrey Enoksen og Finn Kolstad. Dersom dette går i orden vil vi komme med detaljer ang øvelser og tider.

Invitasjon til Nordisk mesterskap i Jyväskylä, Finland 19 - 21.3.2010
Finnene har nå sendt både papir og nett invitasjon. De som ønsker papirutgaven kan få den av meg. Ring 90542159 og si i fra. Nett utgaven av påmelding og program ligger her.

Veteran-Nytt er nå kommet!
Denne er nå i trykken og går ut til de som har betalt. Se Veteran-Nytt 2/09

NM arrangøren MOSS IL savner ca 25 000 i ubetalt startkontingent! (28.10.09)
Moss IL har arrangert både jrNM, Sen NM og UM, men så mange / mye utestående som i veteran NM har de aldri opplevd. Vi vil derfor be om at startkontingenten som er kr 150,- pr øvelse snarest oversendes til Moss IL, Postboks 34, 1501 Moss. Kontonr: 1080.25.44974. Dersom pengene ikke er innbetalt innen 10. november vil vi offentliggjøre navn på klubber og enkeltpersoner som ikke har betalt på denne hjemmesiden. Dette gjelder påmelding. At vedkommende av forskjellige grunner ikke har startet fritar ikke for innbetaling. Det er nå den enkeltes ansvar og kontrollere at startkontingenten er betalt og ikke klubben. Dersom dette ikke ordner seg kan det ha betydning for deltakelse i seinere NM.

Foreløpig terminlisten 2010 har noen huller!
Vi ber potensielle arrangører ta kontakte med veteranutvalget, dersom de har anledning til å ta ett av de gulmerkede arrangementene i vedlagte liste.

Utviding av NM-oversikter.
Jostein Myrvang har nå tatt tak i Maraton Halvmaraton Terrengløp Kappgang Kappgang innendørs
Motbakkeløp
.
Men send oppdateringer til Jostein da han vet at det mangler noen resultatlister. jostein.myrvang@sandefjordbredband.net

Torgeir Brandvold
Fra Speaker.no har vi fått en herlig reportasje om vår store helt Torgeir Brandvold.
Som en leser kommenterer: Er det mulig? Hadde alle hatt den samme innstillingen og oppofrende holdningen, ville sykehuskøene og helse-Norge vært spart for mye problematikk og pengebruk. Torgeir er et forbilledlig eksempel på et sunt og aktivt liv - uten at man nødvendigvis må være superkjendis og havne på forsiden av VG eller Dagbladet for hver minste bevegelse man foretar seg (les John Carew, John Arne Riise).

Se reportasjen og videoen om Torgeir her.

Innendørs NM i 2010 (05.10.09)
Det har kommet e-mail og telefoner fra mange etter at det ble kjent at 2010 mesterskapet er skrinlagt. Skuffelsen er stor over svak støtte fra friidrettsforbundet sentralt. Skal terminfestet trening i Stangehallen ha høyere prioritet enn veteran-NM?

Forslag har også kommet til alternative steder. Det er Askimhallen i Østfold, Gimlehallen i Kristiansand, Høiehallen ved Fanastadion, Fibo-Trespohallen på Lyngdal. Det er til og med blitt nevn forslag om å redusere NM til bare å omfatte lengde og høyde uten tilløp på politihuset i Oslo som på 80 tallet. Også Mo i Rana er nevnt som mulig arrangørsted.

Det blir ikke noe innendørs NM i 2010.
Etter kommunikasjon med Hedmark friidrettskrets har vi mottatt beskjed om at det ikke finnes arrangør eller mulighet for å arrangere innendørs mesterskap i Stangehallen i 2010. Hverken Drammenshallen eller Ekeberghallen har mulighet. Hallen i Sandnes skal åpnes november 2010 i følge planene så der kan det bli en mulighet i 2011. Se svaret fra Hedmark friidrettskret her.

Påmelding til NM terrengløp lang løype. Nå haster det for dem som vil delta!
Arrangøren Ull/Kisa IL friidrett har forlenget påmeldingsfristen frem til mandag 28. september kl. 12.00. Den opprinnelige påmeldingsfristen var 24. september. Ved fristens utløp var det ca. 170 påmeldte deltakere, og arrangøren vil jobbe enda mer spisset for å få med flere i UM og veteran klasser i tillegg deltakere fra andre miljøer så som langrenn og orientering. Det vil KUN være mulig å melde seg på elektronisk, enten online eller via e-post. Dersom dere går inn på startlisten http://idrett.speaker.no/organisation.asp?orgelementid=606563
vil dere se at det er relativt få veteraner påmeldt. Vi håper ved å forlenge tidsfristen at flere veteraner vil stille opp.

Påmeldings her. Dessuten en memo til deltakere.


NM kastfemkamp i Lyngdal 19.09.

 

Nok et møte med blide humørfylte mennesker. Dette er veteranfriidrett på sitt beste.

Riktignok var ikke konkurransearenaen i Lyngdal (Vest Agder) den beste. "Fotballen" hadde også her spist opp en del av det tidligere friidrettsareal. Men pytt hva gjør vel det! Torrey Enoksen med sin stab av ferske men positive funksjonærer klarte det bra. I tillegg fikk vi godvær med sommertemperatur.

Ellen Dunseth gjorde comeback etter en alvorlig sykdom. Hennes pågangsmot kan vær et forbilde for oss alle. Bildet viser Ellen i aksjon i vektkast. At hun fikk poeng i alle de fem forskjellige kastene er bare imponerende.

 

Noen bilder fra konkurransen kommer her

Resultater fra Kastmangekampen følger her .

Påmelding for fellesreise til EM i Ungarn 2010.
Det vil bli organisert reise til EM neste år. Se reiseplan som inneholder påmelding. Reiseplan må justeres litt pga. transportforhold. Gerhard har vært i Nyiregyhaza og sett på overnattingstedene. Se rapport angående dette her.
De som ønsker å delta på denne reisen må melde fra til Grete Rivenes i løpet av denne måneden, og sende påmeldingen til
Holstebro Rejser. Se også hjemmesiden til arrangøren her.

Sølvkula gjennomført for 25. og siste gang!
Arne Sæther med familie og andre dyktige medarbeidere arrangerte igjen Sølvkula. Det ble nok en suksess og det beste hagearrangement i norsk friidrett. Det er her kasterne samles på høsten og har det koselig. Smil, latter og alvor i en fin blanding.

Den som kan forbedre "persen" mest blir vinner av Sølvkula.
Arne, som kjenner de fleste deltakere, har de rette kommentarene. I år var det en del æresgjester på tribunen. Tidligere friidrettspresident Åge Møst, som også hadde fødselsdag, var med.

Pølseboden holdt kasterne igang frem til den avsluttende serveringen av vafler og hjemmebakte bløtekaker på verandaen. Her ble det holdt små taler med vektig innhold. Allsangen som Arne hadde lagd, ble sunget med fynd og klem. Den inneholdt mange poeng som de erfarne kastere godt forstod. Se denne.
Bilder fra arrangement har vi også. Ved å aktivere (klikke med musa) på album 2009-09-01-0657-55 og lysbildefremvisning får du et godt innblikk i hva som gikk for seg. Resultatene av konkurransene finnes her.

Bildemiks fra NM med kommentarer.
En litt uhøytidelig samling av bilder fra konkurransene på Melløs. Jeg, Knut Henrik Skramstad, beklager at jeg ikke fikk med flere bilder av mannlige løpere. Se bildene med kommentarer.

Oppdatert NM statistikk (1.sept 09).
Reidar Dahl har nå tatt for seg resultatene på Melløs og oppgradert NM statistikken med hensyn til samleoversikt, mesterskapsrekorder og enkeltøvelser. Takk Reidar! Se denne oversikten.

Oppdatert VM statistikk.
Jostein har tatt hensyn til Lahti-VM og justert statistikken; VM utendørs fra 1975 til 2009. Takk Jostein! Se denne.

God stemning på Melløs.
Deltakere og funksjonærer koste seg i solen. Stort bedre forhold kunne en ikke ha fått. Det var mange båter på vannet og fly i lufta. Kafeteriaen solgte det veteranene trengte samt "pølse i vaffel" som visstnok er en mossespesialitet. Anlegget var passe dimensjonert for deltakere og publikum, selv om en måtte farte litt for å komme til kastbanen for slegge og vekt. Resultatservicen på banen var upåklagelig og kom hurtig ute på internett. Melløs stadion har nesten alle de fasiliteter en kan ønske seg. Stevnet fulgte det oppsatte tidsprogrammet, med unntak av noen uheldige avvik. Tidsskjema må ikke endres etter at stevnet har begynt, og enkeltutøvere bør ikke få starte i annen gruppe en der de hører hjemme.
Vi kommer med bilder og annet stoff litt seinere.

Resultater: Fredag Lørdag Søndag Stafettresultater

NM påMelløs i Moss har fått mange deltakere.
Bjørn Brobak fra arrangørklubben forteller at 300 personer har meldt seg på til arrangementet. Disse vil gjøre sitt beste i 852 enkeltstarter. Med andre ord, det ligger an til å bli et av de største veteran- NM som er arrangert.
Fredag 21. starter det kl 14. Deltakerliste, tidsplan mm. kan en finne på arrangørens hjemmeside. Se denne.

10 gull, 7 sølv og 4 bronse tilbake til Norge fra VM i Finland!
Våre utøvere gjorde en utmerket innsats i Lahti. Arrangementet som talte 5200 utøvere holdt en høy standard. Antall deltakernasjoner var mer enn 61, da det var de som fikk minst 1 medalje. Det var lite å klage på. Denne gangen fikk jeg kun følge med via internett, så jeg håper på reportasje fra en eller flere av deltakerne. Tar også imot bilder.

Igjen var det Arild Busterud i 60 års klassen som fikk den størst fangst med hensyn til gullmedaljer, 4 stk på utmerkede resultater! Men det var mange andre som overrasket. Det kan nevnes at vi nå må regne oss som store i kastmangekamp ved at Iver Hytten M40, Karl Jørgen Hoff M50 og Arild Busterud M60 alle vant sine klasser. Det er også artig at vi hevder oss i de yngre klassene og at tresteg ser ut til å bli en norsk øvelse.

Nå er det vel de som syntes det blir litt mye fokus på medaljer, men det er jo artig å hevde seg i toppen. Personlig mener jeg at mange av disse prestasjonene ligger over det nivået som får spalteplass i norske hovedstadsaviser. Men det tar litt tid før "det norske folk" forstår dette.

Arild Busterud M60

Foto: Anneli Kokkonen

På bildet sees Trond Erik Nilsen i klasse M35 på toppen av pallen etter å ha vunnet tresteg på utmerkede 14,62 +0,5 foran Roberto Garcinuño Spain på 14,61 +1,5 og Maxime Mormin France 14,55m. Altså en meget jevn konkurranse.

Medaljevinner var disse

Regler for gjennomføring av norske mesterskap
Deltakere og arrangører av norske veteranmesterskap bør studere reglene som nå foreligger. Foruten generelle regler angående praktisk gjennomføring og ansvar, finnes det også oversikt over spesielle forhold i veteranfriidrett. Alt fra mål og vekt på redskaper, til hvordan vanngraven skal passeres i hinderløp. Se disse.

Resultater fra VM i Lahti.
På denne linken kan en følge med fra dag til dag. Resultat service

Norgesrekorder i friidrett for veteraner.
Rykende fersk liste over norske bestenoteringer i alle øvelser er nå klar fra Stein Fossens hånd. Bak denne oversikten ligger et fantastisk arbeide. Stein har fylt igjen gapet med årsbesteresultater fra år 2000. Også den tidligere statistikken har han gjennomgått.

Vi bøyer oss i støvet og takker!

Norgesrekorder Menn og Kvinner

Årsbesteresultater; 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008

Se også notat fra Stein angående statistikken. Her er dette.

Det skal velges ny prsident i World Master Athletics.
I intervju med de to sterkeste kandidatene fremkommer det mange interessante synspunkter. I mitt hode er Rex Harvey den vi bør satse på ved avstemmingen under General Assembly . Spesielt likte jeg det med database og forenklet påmelding. Hvorfor skal vi fylle ut påmeldingsskjema med de samme persondataene gang på gang. Heller ikke fødselsdata burde det være nødvendig å dokumentere når det først var akseptert en gang.
Vi har jo også en nordisk kandidat, men han er ikke moden for dette vervet enda.

Se intervjuet her.

Deltakerlisten og tidsskjema for VM er nå lagt ut!
Sjekk øvelsene, da jeg allerede har funnet feil. Dersom du finner feil gi beskjed til Inger. Det haster!

Se listene: menn og damer. Tidsskjema: se dette regnearket

Innkvartering i Lahti.
Nå er det mulig å få bra overnatting i Lahti, stort utvalg! Se tilbudene.

Noen oppdateringer
Terminliste og statistikker er ajourført. (Men fortsatt kan det være feil!)

Resultater fra Nordisk mesterskap med flere bilder.
Det var varmt og godt med en avkjølende bris. Utmerkede forhold og dyktige arrangører. De norske deltakerne gjorde det bra. Pussig nok får vi medaljer med norske farger på båndet. Så å si alle de norske bodde på Scandic hotell og hadde det fint, som en stor familie.
Noen var uheldige og pådro seg en og annen skader slik at de måtte bryte. Andre startet med noen "vondter" og gjennomførte, men sånn er det bare.
Huddinge I F arrangerte grillparty med trekkspill og allsang lørdagskvelden. God mat og mange "husker-du-historier".
Svenskene som arrangørnasjon hadde flest deltakere, så disse tok nok de fleste medaljer. Vi fikk en del norske medaljegrossister, og en av dem er avbildet nedenfor. Anny Undheim fikk 7 gull, 100m 13,97 - 200m 29,13 - 400m 64,50 - 80 m hekk 13,81 -300m hekk 50,23 - høyde 1,40 - lengde 4,41. Åse Nyland satte ny Nordisk rekord med 36,67 på 200m i klasse K75. Hun vant også 400m.
Jostein Myrvang har også oppdatert statistikken over nordiske medaljører, så denne er ajour med dette mesterskapet.

Premieutdeling 80 m hekk, Kvinner klasse 50 - 49 år

2 Janne Nexø Andersen Danmark 14.00, 1 Anny Undheim Norge 13.81, 3 Gunnel Tolfes Sverige 16.98

Følgende bilder har jeg fått av Harald Nygård. Takk!

Anny Undheim stormer mot mål i fint driv.

Bjørg Reknes på 2000m hinder i klasse K55

Stafett M50, Ercan Ozkan leverer pinnen til Atle M. Bones

Leif Martin Reknes bringer pinnen videre til Stig Wemundstad som løp siste etappe.

Arne Mjelde på pallen etter å ha vunnet 1500 i M65.

Bjarne Gausvik og Harald Nygård, dobbelt norsk på 1500m i klasse M55

Medaljører på 80 m hekk klasse M70
2 Tor Trondset 14.64 - 1 Kjartan Sølvberg 14.63 - 3 Jostein Haraldseid 14.82

Kastfemkamp M65

2 Knut Dahle 431027 NOR, 4060 - 1 Svein Hytten 400427 NOR 4239 - 3 Håkan Jakobsson 440716 SWE

Kastfemkamp M40

2 Michael Velin SWE, 3151 - 1 Iver Hytten NOR, 3743 - 3 Pauli Havukainen FIN, 2833

Se resultatlisten for fredag og lørdag og søndag. Kast-femkampresultatene og alle kastlengdene.

Reiseplanlegging for 2010.( Oppdatert 7. juli 09)
Vår danske venn Gerhard Petersen, Holstebro Rejser, har sent oss reiseprogram for VM innendørs i Kamloops Canada og EM utendørs i Nyiregyhaza Ungarn. Han vil også på et litt seinere tidspunkt sende reieprogram for VM utendørs i 2011, som skal holdes i Sacramento, California, USA.
Gerhard ha nå vært i Ungaren og sett på overnattingsteder. Reiserapport følger her. Han er interessert i tilbakemelding.

Doping i veteranfriidretten.
Vi vil naturligvis ha en ren idrett, fri for juks og fanteri. Men ikke alle veteraner er like godt oppdatert på dette.
Det er derfor gjort noen endringer på Doping-avsnittet i denne hjemmesiden. Ved å klikke på Doping, vil du finne litt informasjon som kan være nyttig. Det kan i fremtiden bli problematisk å si: "Men dette viste jeg ikke.
Denne medisinen har jeg jo brukt i alle år."

Mer å delta i for dem over 50 år, Senior Games i Nederland 7 - 12 september.
Senior Games er nesten som en olympiade for de godt voksne. Det skal konkurreres i følgende; bueskyting, judo (kata/shiai), friidrett, fjellsykling, badminton, petanque, billiard, seilig, bowling, skyting, bridge, fotball, sjakk, svømming, sykling, bordtennis, damspill (draughts), tennis, ridning, triathlon, golf, volleyball.
Så har dere venner som spiller bridge, kan dere melde dere på til samme stevne! Men arrangementet er fordelt på forskjellige byer/steder i Nederland. Påmelding må gjøres online og skal ikke gå via veteranutvalget.

Se arrangørenes hjemmeside

Nordisk, starttidspunkt for de forskjellige grener.
Her har vi program for fredag lørdag og søndag.

Overnatting i Lathi 28. juli - 08. august
Som nevnt tidligere er det problematisk å finne overnatting i Lathi. Jeg har fått en liste over aktuelle overnattingssteder i nærheten av Lathi. De fleste ligger litt nordenfor. Men også her har Lahti Travel "kjøpt" noen overnattingsplasser og lagt på prisene. De som enda ikke har funnet noe, kan søke på steder i denne listen. Lykke til!

NM i 4 og 5- kamp avviklet i Egersund
Arrangementet gikk som på skinner, men med dårlig deltakelse. Været var fint og det var en god stemning på stadion. Nivået var høyst varierende og det ble reist spørsmål om minstekrav for å bli norgesmester.

Noen av deltakerne fra 4-kampen for damer:
Tanja Surdal Moi IL, Lilly Remme Brunel, Egersunds IK, Eva Carlsen, Ready, Kate Alnes, Stovnerkameratene

Resultater

Informasjon vedrørende Nordisk i Huddinge.
Hvem vi skal konkurrere med kan vi se her.
Foreløpig tidsskjema for de forskjellige øvelsene her.
Invitasjon til grillparty
og boking kan gjøres på denne adressen. (Vi har fortfarande platser kvar till Lördagens Grillparty på Scandic Hotell Kungens Kurva Skärholmen klockan 20.00. Om ni anmäler Er före den 10:e juni kan ni köpa biljett till ordinarie pris EUR 25/SEK 265. Sedan kostar ev överblivna biljetter EUR 30/SEK 330. Boka biljetter via mail till tavling@huddinge-friidrott.org)
Trøyer kan også bestilles. Dersom disse bestilles før 10th Juneer standard prisen EUR 12/SEK 132, Dersom det blir noen til overs kan disse kjøpes under konkurransen men til høyere pris EUR 15/SEK 165. Bestill via e-post tavling@huddinge-friidrott.org og gi info om ditt navn, størelse XS - XXL og kjønn.

Påmeldte VM deltakere til Lathi 28. juli - 08. august
Det er i alt 46 påmeldte. Se liste. For de som ønsker å reise med bil, er båtforbindelsen Stockholm - Åbo den billigste. Stockholm - Helsingfors med bil og lugar er nesten tre ganger så dyr. Overnatting er også et problem da nesten alt er utsolgt og prisene i Lathi skyhøye. Men jeg har fått en liste over steder i nærheten, via noen finske venner, og jeg skal skrive litt om dette seinere når jeg har fått ringt litt.

NM i mangekamp avviklet i Arendal
Deltakelse var tynn i både den en og den andre klassen. Vi tror datoen må ta skylda for dette. Snøen har så vidt smeltet. For mange av veteranene var det årets første møte med eksempelvis stav, hekk, spyd og diskos. At noen av de yngre kanskje kunne kvalifisere seg til E-cup og annet burde ikke diktere NM-datoen.
Det pussige denne gangen var at vi fikk kun to veteranklasser på startstreken M45 - 5 deltakere og M70 - 2 deltakere og ingen damer.

Foto: Thore-Erik Thoresen

M45 Thomas Rønvik, Tønsberg FK, 5234

Foto: Thore-Erik Thoresen

I klasse M70 hadde Kjartan Søvberg, Sandefjord T&IF og Knut Henrik Skramstad, Kongsberg IF en javn kamp som sistnevnte vant.
Resultater, se her

Husk nasjonal konkurransedrakt ved internasjonale stevner.
En kan bli disket om en ikke har nasjonal singlet. Buksa skal være mørkeblå. Dersom en ikke har slikt, kontakt Grete på telefon 61175186 eller 47413510.

Deltakere til Nordisk i Huddinge (15.05.09)
Inger har fått inn følgende påmeldinger ved fristens utløp. Se disse

Påmelding til kommende internasjonale mesterskap
Som vanlig ved internasjonale stevner skal påmelding med startkontingent sendes via veteranutvalget. For førstegangs deltakere skal fødselsdata bekreftes med kopi fra pass eller førerkort.
Påmeldingsfrist til veteranutvalget er 20.05 for VM.
Påmeldingsskjema til VM i Lathi er her
Påmeldingsskjema til Nordisk i Huddinge er her. Tidsskjema mm. se her
Påmeldingene og startkontingenten skal sendes: Inger Austbø, Falkeløkka 29, 3617 Kongsberg, Mobil 48093307, E-post: ingerau@online.no . Kursen på Euro settes til gjeldende kurs uka før påmeldingsfristen + 50 øre. Med denne kursen dekkes ekstra kostnader ved pengeoverføring med mer. Pengene overføres til konto: 2291.15.20242. Husk å sette avsender på pengeoverføringen og hvilket mesterskap det gjelder! De som melder seg på etter fristen, må ta alle pengeoverføringsutgifter selv. For VM gjelder aldersklassene fra fødselsdato. For Nordisk gjelder fødselsåret.

Veteran-Nytt 1/09 er nå tilgjengelig.
Det nye eksemplaret kan en finne her. Her er de fleste innbydelser til større stevner i inn og utland samlet, pluss noen reportasjer.

Den korrekte påmeldingsblanketten for Nordisk finner du her.
( 10 000m skal også være med for menn)

Sju norske gull i veteran EM inne i Ancona Italia (01.04.09).
Sju gull, fem sølv og to bronsemedaljer ble beholdningen til de norske utøverne under sist ukes veteran EM innendørs i den fantastiske innendørshallen i italienske Ancona 25. til 29. mars. Mest imponerte Øyvind Trongmo i klassen M 55 med hele tre gull av tre mulige. På Bildet har vi Øyvind med den imponerende hallen i bakgrunn.

Foto: Torry Enoksen

Han er Nordlending fra Korgen IL, men bosatt i Trondheim. Gullfesten startet han 25. mars med å vinne 3.000 meteren på tiden 9.58,74 før han på fredagen vant fem kilometer terrengløp på 18.31. På avslutingsdagen ble det gull på 1500 meteren der han ble klokket inn til 4.38,85.
Den norske troppen fikk to dobbelmestere ved bergensjenta Hanne Liland og sandefjordsmannen Kjartan Sølvberg. Liland, som starter for TIF Viking i Bergen, vant 3.000 meter kappgang og fem kilometer kappgang landevei i klassen kvinner 35 på henholdsvis 15.30,68 og 26.36. Sølvberg tok hjem gullet både i fem kamp og på 60 meter hekk i herrenes 70-års klasse.
I mangekampen oppnådde han 4.118 poeng etter serien 11,19 på 60 hekk, 4,09 i lengde, 12,15 i kule (4 kg), 1,36 i høyde og 4.09,52 på den avsluttende 1.000 meteren. Det andre gullet kom på korthekken der han fikk kastet seg først over målstreken på 10,91 foran Kongsbergs Knut Henrik Skramstad på 10,94

51 år gamle Anny Undheim fra IL Framsteg i Sogndal utenfor Kristiansand tok sølv i tresteg (9,83) og på 400 meteren (1.05,10) samt bronse på 200 meteren (29,23) og fjerde plass i lengde (4,63). I yngste veteranklasse (menn 35) ble det sølv på Trond Erik Nilsen i tresteg der lengste hoppet ble målt til 14,47. Kappgjengeren Halldis Nagell Dahl (TIF Viking) gikk seg inn til sølv på fem kilometer landvei (33,53) og bronse på 3.000 meter bane ( 20.04) i kvinnenes 65 års klasse i tillegg til fjerde plass i terrengløpet.

Detaljert resultatliste, for alle de norske deltakerne, finner vi her

Utendørs NM i Moss har nå kommet opp på terminlista med innbydelse.
Se denne.

Resultater fra innendørs NM i Drammen.
Stevnet gikk greit med drevne funksjonærer. Vektkast, som ble avviklet ute, ble en litt ufyselig affære i snø, vann og is.

Polarekspedisjon ?

Vi visste alle at dette skulle finne sted ute etter brukbar erfaring fra i fjor. En gjentakelse av arrangementet i ridehallen fra to år tilbake ville heller ingen ha. Med andre ord, vektkast er et problem så lenge vi ikke har en egnet innendørshall. Deltakerne tok det sporty og stort sett med godt humør.

Jostein Myrvang Larvik Turn IF strålende fornøyd, ved igjen å være øverst på pallen i vektkast M60, etter å ha byttet kne. Sølv til Jan Borgen Os Turn Friidrett og bronse til. William Edvardsen Hannevikas IL

Resultater fra første og annen dag.

Justering av tidsskjema, program for NM innendørs i Drammen 7. og 8. mars og parkering.(05.03.09)
Ved påmeldingsfristens utgang er det påmeldt 156 deltakere og 435 starter. Dette er muligens ny rekord! Se startlisten. Program for mesterskapet kan sees her.
Tidsskjema: Justeringer av tidsskjema .
Når det gjelder parkeringen, er det dyrt rett ved hallen, 17 kr/time. Det kan f.eks være lurt å sette bilene ved Strømsø skole. Søndag er det også p-muligheter på kjøpesenterparkeringen ved Maxi, øst for hallen.
Om det vil bli p-muligheter inne på friidrettsbaneområdet er usikkert.Det blir i så fall en positiv overraskelse.

 

Oversikt over vinnere av Nordiske mesterskap utendørs.
Jostein har nå kommet med enda en oversikt over gullmedaljører. Kirsten Hveem og Anny Undheim er de største medaljesankerne blant damene, og på herresiden er det Torgeir Brandvold og Erling Svennevik. Se oversikten. Takk igjen Jostein!

 

NM-reglement.
Det nye NM-reglementet er nå kommet. Arrangører og deltakere bør lese dette. Det kan hende at endringer bør innføres, så kom med kommentarer og forslag. Disse kan sendes til Knut Alme. Han skal ha takk for den jobben han har gjort. Slike dokumenter lager seg ikke selv.

Ny e-mail adresse for Knut Henrik Skramstad.
Fra nyttår 2009 er det bare khenr-s@online.no som fører frem til webmasters postkasse.

Hvem har tatt EM-medaljer utendørs?
Jostein har tatt for seg resultatlister helt i fra 1978. I oversikten er det mange kjente navn. Artig lesing. Håvard Lund skal også ha æren for dette da mye bygger på hans ryddige lister frem til 1990. Fortsatt mangler det navn fra EM i Brighton 1984. De som måtte ha resultater derfra kan sende dem til Jostein Myrvang, Sprintveien 19 F, 3223 Sandefjord. Snarvei til denne statistikken.
Takk igjen Jostein.

Påmeldte til EM inne i Ancona Italia
Vi har 23 deltakere påmeldt. Det er disse.

Overnatting i Lahti
Grete Rivenes, vår reisekoordinator, har fått følgende tilbud: Vierumäki, Sports Institute of Finland Vierumäki is a versatile centre of education, leisure and sports. Vierumäki is located on the beautiful Salpausselkä ridge in southern Finland. The place is surrounded by beautiful forests and rolling terrain. There will be shuttle buses going between Vierumäki and Lahti during the event, it takes about 20 minutes to drive from Vierumäki to Lahti. There will be a fee for these transfers, but the price has not been confirmed yet. It is also possible to order an own bus for your group. At Vierunäki your group can participate in exotic adventures, do a variety of sports or just relax amidst a range of recreational activities. For example: In the Sports Hall you can play many different sports: e.g. badminton, volleyball, basketball, floorball and also do track and field. There is also a recently renovated gym at the Sports Hall. In the summertime you can enjoy in two 18-hole golf courses (Classic Course and Cooke Course), 9-hole practice course (Par 3), and a large driving range. Vierumäki has a swimming pool of 25 meters and Training Spa with different kind of water activities. It is also possible to order special outdoor activities for a group, for example ATV-safaris and fishing trips. Read more: www.vierumäki.fi Accommodation in 15 double rooms, beds for 30 persons Price: 80 € / person / night incl. breakfast This price is valid for reservations for minimum 7 nights. Half board lunch or dinner is also available by order with price of 16 euros / person / day. I made now a pre-reservation for you to Vierumäki for total 15 double rooms. I will keep the reservation until I hear about your decision. I hope you can tell me as soon as possible, if you accept this offer. Terms of payment: Advance payment 25 % will be charged in January 2008 and the rest of the sum in March, 2009. I hope this offer is suitable for your group and I look forward hearing from you soon. I´ll be glad to answer all your questions. You reach me best by e-mail. Kind regards, Jenni Sachs Lahti Travel Oy Jenni Sachs Rautatienkatu 22 FIN-15110 Lahti Finland Tel. +358 (0)207 281 750 Fax +358 (0)207 281 751

Vi syntes overstående var dyrt og litt for langt fra arenaene, men er dette alternativet særlig bedre?.
Hello Grete, thank you for your answer. It is true that Vierumäki´s price is quite high. I found one cheaper alternative for you: Hotel: Hotel Kumpeli, Heinola, Group: 30 max, Rooms: 15 x standard double room. Hotel Kumpeli provides a wide range of services in beautiful surroundings on the banks of River Kymi in Heinola, southeastern Finland, near the idyllic town center. The hotel has 120 rooms, 40 single and 78 double rooms plus two suites with their own private sauna. Two rooms are equipped for disabled guests, 18 for allergy sufferers. Hotel has 4 saunas, a steam bath and a swimming pool. From the saunas there is a direct access to a bathing place on the River Kymi. From hotel´s restaurant there opens a beautiful lake view. Distance to the city of Lahti is 30 km and 125 km to the Helsinki-Vantaa airport. There will be a good shuttle bus connection between Lahti and Heinola during the tournament. One way takes only about 30 minutes. In summer time there are also cruise boats going between Lahti and Heinola. One way by boat takes about 4,5 hours. It is possible to enjoy a lunch in boat´s restaurant and enjoy the beautiful lake landscape. Prices: Double room 136 € / room / night for minimum 7 nights 130 € / room / night for minimum 12 nights There are also some single rooms available, price will be confirmed soon. Minimum length for reservations is always 4 nights. Prices include breakfast and sauna. Please inform me if you are interested in this offer. There are now preliminary reservations for your group in both, Vierumäki and Kumpeli. Please inform me soon if you want to cancel/confirm one of these reservations. I´ll be glad to give you more information. Kind regards Jenni Sachs Lahti Travel Oy Jenni Sachs Rautatienkatu 22 FIN-15110 Lahti

 

Terminlista er oppdatert med hensyn til mangekamper.
10/7 - kamp i mai, 4/5 -kamp i begynnelsen av juni og kastmangekamp i september. Det er fortsatt stor sjanse for finjusteringer. Navn på arrangørene får dere så fort det er helt klart.

En Tankevekker
Jeg har igjen tittet på "En tankevekker". Tror det kan være litt OK for oss som bor på jordens solside og strever med en liten skade, å kikke litt på dette. Klikk med musa på bildet for å få neste.

Jostein etterlyser resultatliste fra EM i Brighton 84 og Nordisk i Larvik 89.
Se Etterlysinger.

Påmelding til EM innendørs i Ascona..
Nå, like før fristen løper ut, er det ca. 20 påmeldt.
Påmeldingen skal sendes til Veteranutvalget ved Inger Austbø, Falkeløkka 29, 3617 Kongsberg, Mobil 48093307, E-post: ingerau@online.no . Påmeldingsfristen til Inger er 16. januar. Påmeldingsformularet fra arrangøren må brukes. Dette finner du her.
Penger sendes til Veteranutvalget v/Inger på konto: 2291.15.20242. Kursen på Euro settes til gjeldene kurs per 10.01.09 + 30 øre. Med denne kursen dekkes ekstra kostnader ved pengeoverføring med mer. Husk å sette avsender på pengeoverføringen! De som melder seg på etter fristen må ta alle pengeoverføringsutgifter selv.

Reise og overnatting:
Det ser ut til at alle de hotellene som står oppført er utsolgt på nettsidene. Men er det igjen et sleipt triks? Er de virkelig utsolgt? Vi har tidligerer sett arrangøren som tjener ekstra penger ved å legge på en avgift per rom når disse bestilles via det formelle skjema i innbydelsen.
Det er fortsatt to måneder til stevnet og vi skal undersøke om det finnes billigere alternativer. Vi vil kunngjøre hva vi finner.

Kjartan har funnet et rimelig motel i nærheten av hallen. Det heter Pavioni Motel og er nå utsolgt.

Litt informasjon om priser og reiseruter:
Billigste reise ser ut til å gå via Roma med fly og tog derfra. Billigste flyreise er med Luft Hansa eller Norwegian med ca 2000 for tur/retur Gardermoen- Roma. Prisen varierer med utreise og retur dag.
Togreisen Roma- Ancona koster ca. 1000 kr tur/retur og tar ca 3 timer med hurtigtog.


Alternativ rute enda billigere:
Fly Oslo-Munchen- Bologna 3378 tur retur for to personer med Lufthansa (utreise 25.feb og retur 30.) Tog Bologna - Ancona 2timer og 27 min. Kost ca 800 kr t/r per person.

Jeg vil kanselere min booking på Vime Senbhotel - Senigallia Viale Bonopera, 32 60016 Senigallia IT, 5 dager dobbeltrom til 440 Euro, Ca. 3960 kr. Er noen interessert i å overta dette? Hotellet ligger ca 3 mil fra Hallen, ca 40 min kjøring langs havet. Telefon til hotellet. 0039 0717927500 eller via www.booking.com . Ingen betaling før en ankommer, men de ønsker kreditkortnummeret som en sikkerhet. Det koster ingenting å avbestille før siste dagen før ankomst. Har noen bedre forslag? (Jeg var heldig å få plass på Pavioni Motel i nærheten av hallen, drfor avbestilling).

Byen og hallens beliggenhet. Se dette papiret eller hjemmesiden til arrangøren

JUL- OG NYTÅRSHILSEN TIL VETERANVENNER

Kjære veteraner i inn- og utland!
Snart skriver vi inn et nytt år i "Livets bok". I en mørketid, som for enkelte kan være tung å bære med tanke på alvorlig sykdom eller tap av gode venner og kjente, kan det være godt å rette blikket mot fremtiden. Da kan vi se frem til mange nye og berikende inntrykk, nye opplevelser, inspirerende idrettslige mål og ikke minst møtet med mange nye og spennende fiidrettsvenner på små og store arrangementer.

En riktig god jul og et godt nytt år ønskes dere alle av Veteranutvalget
(Veteranutvalgets poet Kjell Fossen)

 

Veteranserien og plasseringer i 1 div.(18.12.08)
Knut Alme gjør oppmerksom på at han ikke er ferdig med kontrollarbeidet og at han savner noen lag. De andre divisjonene kommer seinere.
Stillingen så langt i 1. div. er :

1. Divisjon Menn 1. Divisjon Kvinner
1. Tønsberg IF 16.805 1. Veldre IL 13.014 2
2. Gloppen FIL 15.987 2. Gjøvik FIK 12.158
3. Osterøy IL 15.837
3. Osterøy IL 10.813
4. Ask Friidrett 15.789 4. IL Flint 10.683
5. IL Gular 15.436 5. Florø T&IF 10.575
6. Kongsberg IF 14.552 6. Mjøsdalen IL 9.993
7. FIL AKS-77 14.495 - fjorårets vinner 7. Kongsberg IF 7.695
8. IL Norodd 14.361 8. IL Fri 7.238
9. Stord IL 13.928 9. BFG-Fana 6.642
10. Sandefjord T&IF 13.878 10. Oslo IL 6.120
11. Ull/Kisa IL 13.761  
12. Oslo IL 13.629  
13. Lånke IL 12.956  
14. Tønsberg IL. 2. lag 12.952 - holder plassen i 1. div.  
15. Bækkelagets SK 12.376  
16. BFG-Fana 11.314  
17. Snøgg Friidrett 11.284  
18. Gloppen FIL 2. lag 10.620  
19. Fossum IF 8.897  
   

Feil konto for påmelding til innendørs NM i Veteran-Nytt .
Arrangøren av NM i Drammened har gjort oppmerksom på feil konto i påmeldingen. Korrekt bankkto er: 6138 05 84793 (ikke 6138 15 20242 som feilaktig er angitt).

Veteranutvalget har justert litt på oppgavedelingen.
Se veteranutvalgets oppgaver.

Ny utgave av Veteran-Nytt.
Vi har nå sendt ut papirutgaven av Veteran-Nytt 2/08. Denne kan lastes ned herfra også. Se denne.

Stein Fossen har nå oppdatert oversikt over besteresultater for alle klasser og øvelser ute og inne til og med 2005!
Ved å klikke deg inn på Rekorder og statistikk kan du se norske bestenoteringer i 2005, 2006 og 2007.

Stein skriver
: Alle tilbakemeldinger, gjerne med dokumentasjon, eller aller helst i form av henvisning til resultatliste, mottas med stor takk! Særlig fra stevner der resultatene ikke innrapporteres elektronisk vil det kunne være noen mangler. F.eks. i de tilfeller der plasseringsrubrikken står åpen, indikerer det at jeg mangler resultatliste fra det aktuelle stevnet (og at resultatet er hentet fra kretsstatistikk/serieoppsett). Her er det flott om noen kan supplere meg med resultatliste! Om et par, tre uker, når jeg (forhåpentligvis) har fått inn en del korreksjoner, oppdateres 2005-statistikkene på nettet. Deretter sendes 2004-statistikkene ut. Beste hilsen Stein Veteranene sier: Takk Stein

Oppdateringer av Kastfemkamp statistikk og rekorder.
Jostein har justert eksisterende statistikk og rekorder. Fint!

Nå får vi enda bedre oversikt over hvem som har vunnet NM-gull i enkeltøvelser og mangekamp.
Jostein har enda en gang kommet med nye og bedre oversikter. Vi bøyer oss i støvet. Takk! Se snarvei.

Nå er det mulig å få kjøpt bilder fra EM i Ljubljana
Se bildene ved å klikke her. God tur!

Oppdatert oversikt over besteresultater for alle klasser ute og inne 2007 og 2006 (20.10)
Sterin Fossen har nå kommet ut med enda en oppdatert utgave
av sin imponerende statistikk, som nå dekker 2006 og 2007 resultatene. Se disse 2007 og 2006 . Takk Stein!

Oversikt over norske VM medaljører siden 1975
Jostein har arbeidet seg gjennom resultatlister fra 1975 og satt opp denne ovesikten.
Takk for interessant statistikk. Finner dere feil så meld i fra til
Jostein Myrvang (jostein.myrvang@bugarden.net).

Statistikk over NM terrengløp
Jostein har nå dukket ned i NM terrengløp, men mangler noen resultatlister. Kanskje dere kan hjelpe til med å gjøre samlingen komplett. Send disse til Jostein Myrvang (jostein.myrvang@bugarden.net).

Dataprogrammene for mangekamp og veteranserien er nå oppdatert med aldersfaktorene pr. 2006.
Årets sesong går mot slutten og mange har sikkert begynt å tenke på å skrive rapporter til veteranserien. Arne Warem har nå lagt inn ny aldersfaktor for poengberegning. Han har også lagd en forbedret rapportering. Han føler at han skulle hatt mer tid til testing (kvalitetskontroll) men dette er en svært omfattende prosess. Programmet må derfor (fortsatt) betraktes som en testutgave. Håper de som bruker programmene gir tilbakemelding dersom det oppdages åpenbare feil. Arnes mailadresse er
: awarem@online.no

Oppdatert oversikt over Norgesmestere gjennom tidene (09.09.08)
Reidar Dahl har nå oppdatert oversikten over norgesmestre for kvinner og menn. Denne versjon er annerledes enn tidligere da den nå er utført etter rankingmetoden dvs. beste oppnådde resultat i øvelsen øverst osv.
Veteranutvalget takker igjen på vegne av den store friidrettsfamilien for interessant statistikk. Hurtiglink

Nordisk mesterskap for veteraner i kastfemkamp i Jalasjärvellä.
Langt inne i de finske skoger ble kastfemkampen avviklet. Idrettsanlegget var imponerende sett med norske øyne, flott stadion og mange kastarenaer. Dette har et sted med ca. 9000 mennesker råd til! Været var godt. Fra Norge var det kun fem herrer som deltok. Det var heller ikke mange fra Danmark og Sverige, men mange finner. I alt var det 76 personer som kom på resultatlisten.


Den eneste gullmedaljen Norge fikk sørget Iver Hytten for. Han vant sin klasse (M40) suverent og satte en imponerende norsk rekord med 3881poeng med den sterke serien 47,56 - 14,21- 48,14 - 56,02 - 14,72.
Resultater menn og damer.

 

Etterlysing av resultater for statistikk.
Jostein Myrvang fortsetter sin aktivitet for å gi ut en enda fyldigere statistikk inklusive internasjonale plasseringer. Han skriver:

Kan du etterlyse disse resultatlistene, EM i Brigthon 1984, EM innendørs 1997, 1999, 2001 og 2003 VM kast 5-kamp i Finland 1991og VM innendørs 2006 i Linz. Nordisk mesterskap i Larvik 1989 og i Odense , Danmark i 1999. Nordisk kast 5-kamp i 2000 i Finland. (Mulig denne ikke ble arrangert) Har ikke oversikt over terreng, maraton etter 1990. NM 4-kamp kvinner 1993 på Lambertseter og 2004 på NIH/Sogn. NM 7-kamp kvinner 2000 på Lista og 2001 i Tønsberg. NM terrengløp , alle resultatlister etter 1990. NM maraton , alle resultatlister etter 1990 NM halvmaraton , vet ikke hvor mange ganger dette er arrangert. NM motbakke, når ble første NM arrangert,var det i år? Send listene til : Jostein Myrvang, Sprintvn 19F,3223 Sandefjord.

Europarekordene utendørs er nå oppdatert (02.09.08)
Se disse

Har nå lagt ut en mix av bilder (ca. 200).
Selv om jeg har rotet litt, kan du klikke med musa på de albumene som har "mix" i teksten. Ha meg også unskyldt for litt mange bilder av meg selv. Har ikke helt taket på fjerning av bilder og album. Start her
Har dere noen bilder som burde være med så send dem til meg som vedlegg til mail.

Resultater fra NM i 7og 10-kamp på Overhalla.(28.08.08)

Fv. Kåre Holmen, Mariann Sandsund, Harald Søbstad, Ivar Nilssen, Kjell Jønnum, Tommy Jacobsen, Harald Aanerud, Kjartan Sølvberg, Stein Olav Christensen, Per Gregersen, Are Torsvik.

Arrangøren hadde lagt alt til rette og det var fine forhold under mangekampen. Deltakerlista inneholdt cirka 45 utøvere fordelt på cirka 20 ulike klasser. Seniorklassen for menn samlet størst deltakelse med 11 startende.Det var bare litt synd at deltakelsen ikke var større i veteranklassene. Bare en dame er for lite, til gjengjeld oppnådde Mariann Sandsund utmerkede resultater! Kjartan Sølvberg M70 oppnådde den høyeste poengsummen med 7479 poeng. Resultater menn -Resultater kvinner Se fine bilder fra arrangementet her.

Oppdatert oversikt over Norgesmestere gjennom tidene (28.08.08)
Reidar Dahl har nå oppdatert oversikten. Kvinner Menn Veteranutvalget takker på vegne av den store friidrettsfamilien for interessant statistikk.

Mesterskapsrekordene oppdatert etter NM i Tønsberg.
Reidar Dahl har nå oppdatert rekordene. Kvinner Menn

NM Veteraner 2008 Greveskogen
Tønsberg Friidrettsklubb gjennomførte mesterskapet med stil og presisjon. Været var også på arrangørens side. Som deltaker må jeg berømme lapskausen. Den var god, Gerd.
Anlegget i Greveskogen er nydelig og veltilpasset friidrett. Kastarenaen og hoppfasilitetene er av toppklasse. Spesielt var vi imponert over stavarrangementet som er det mest moderne i Norge. Her hadde kommunen spandert kr. 250 000 bare på utstyret til stavhopping. (Vi er litt misunnelige!)
Men det er nesten alltid noe som kunne ha vært bedre. Eksempel på dette var de hjemlagde reglene i høyde og mangel på førstehjelp. Det ligger mange timers arbeide bak et slikt arrangement. Takk til Jan Olav Hay og hans stab.

Diskoskastere M70 mottar sine medaljer.
Fra venstre: Kjartan Sølvberg, Sandefjord Turn & IF (sølv), Bjørn Heggelund, IL Stein Hammerfest (gull) og Leif Gundersrud Oslo Idrettslag
(bronse). Det bør nevnes at Kjartan tok 6 gullmedaljer under dette mesterskapet.

Stilsudie: Arild Busterud i vektkast (Dette kastet var langt, over verdensrekorden ?, men ute av balanse).

Resultater NM:
Dag 1
Dag 2
Dag 3

"Årsstatistikker for 2007", statistikk fra Stein Fossen.
Vi har nå fått oversikt over alle de beste resultatene fra fjorårets sesong. Se disse. Stein tar forbehold om feil og er glad for tilbakemeldinger. Det er kanskje flere resultater som burde inn på statistikken. Skriv til: stein.fossen@nhh.no Vi er imponert og takker Stein for det arbeidet han har gjort så langt.

Fine resultater ved EM i i Ljubljana.
Våre deltakere gjorde mange flotte prestasjoner. Høyest rager Arild Busteruds 3 verdensrekorder. I klasse M60 flyttet han rekorden i vektkast til fenomenale 24,20. Den gamle hadde Tom Gage fra USA med 23,57. Arild sendte også slegga av sted til ny rekord på 63,32. En forbedring av den gamle til Boris Zaitchouk fra Canada med 1,36 m. Ikke nok med dette, i kastfemkampen ble det også ny rekord med 5273 poeng. Den gamle hadde tyskeren Wladyslaw Kowaoeng fra 1998.

Feiringen av vektkastmedaljene; Arild nr 1 med 24,20m flanker av til venstre nr.2 Ramon Estapina; Spania
med 18,41m og til høyre nr. 3 Jiøi, Kaukal, Slovakia med 17,60m

Knut Henrik Skramstad M70 i aksjon.
Det ble gull i 10-kamp, 5-kamp og 80 m hekk.


Medaljefangsten ble bra.
Etter beste evne har jeg satt opp en medalje og resultatoversikt. Sjansen for feil er er til stede! Våre 55 deltakere
(Disse er følgende.) fikk til sammen 39 medaljer fordelt således: 11 gull, 14 sølv og 14 bronse. Se også nasjonsoversikten. For videre studie se arrangørens hjemmeside.
Finner dere feil i medalje og resultatoversikten så send korrigering til meg. khenr-s@online.no

Oppdateringer
Europarekordene utendørs er nå oppdatert av Ivar Söderlind. Se disse.
Han har også oppdatert reglene for nordiske mesterskap. Se disse

Vellykket NM kast-5-kamp med flere flotte resultater
IL Fri arrangerte NM i kast-5-kamp for veteraner på Fana stadion lørdag 28.06. Det ble et positivt arrangement i god atmosfære, med godt vær og flere flotte resultater. Internasjonalt rager nok Iver Hytten, Tønsberg, sine råsterke 3680 i menn 40-44 høyest. Det er 67 p. opp fra i fjor for 2007-sesongens nr. tre i verden, og nest best i Norge noensinne i denne klassen - bare 67 p. fra Olav Jenssens meget sterke norgesrekord! Internasjonalt var det også i menn 65-69, der Knut Dahle, Øystre Slidre, presterte mesterskapets høyeste poengsum, 4295, som er identisk med 2007-sesongens niende beste poengsum i verden! Her stilte også fjorårets verdensfirer Svein Hytten, Tønsberg, mot en meget god poengsum, men han var dessverre uheldig og fikk sine tre vektkast ugyldige. En annen internasjonalt merittert kast-5-kjemper som viste lovende takter, var Karl Jørgen Hoff, Spydeberg. I sin siste sesong i 45-49-klassen presterte han meget solide 3461 og viste at han, nok en gang, blir en sterk medaljekandidat i årets europamesterskap! Høye poengsummer fikk også Erling Svennevik, Oslo IL (3998 i 90-94 år), Kjartan Sølvberg, Sandefjord (3947 i 70-74) og Arne Sæther, Heggedal (3897 i 75-79) - og Grethe Maren Myklestad, Florø. Hun slo til med hele 3786, og forbedret dermed sin norgesrekord i kvinner 65-69 fra fjorårets NM med hele 184 poeng! Den nye rekordpoengsummen er dessuten en kandidat til topp-10 på verdensstatistikken ved sesongslutt! Det er også Janice Flaathe, Lillesand, sine 3395 i kvinner 45-49, bare 100 p. bak hennes egen norgesrekord i denne klassen. Hun var nr. ti i verden i kast-5-kamp i fjor med 3297, så nå kan det være duket for avansement.
Resultater

Marie Fossen sørgert for at alle fikk medaljer. Her får klassen M65 sine.
På pallen Svein Hytten, Tønsberg FIK (2) Knut Dahle, Øystre Slidre, (1) og Kjell Fossen, IL Fri (3)
Knut Dahle hadde mesterskapets høyeste poengsum med 4295p.

Vi som planlegger å delta på NM i Tønsberg, har fått et godt tilbud på overnatting.
Se dette. Se også arrangørens hjemmeside.

Resultater fra NM i 4 og 5-kamp i Sandefjord 14. juni.(16.06.06)
Det var beklageligvis kun to damer som deltok sammen med 14 spreke herrer. Kjartan Søvberg oppnådde den høyeste poengsummen totalt med 3660 poeng. Stevnet gikk greit i regi av Sandefjor Turn og Idrettsforrening. Vinden varierte en del, noe somen påvirke resultatene. Se disse.

Europarekorder innendørs oppdatert (18.05.08)
Se disse.

Møtereferat fra Nordisk i Reykjavik
Et litt forsinket møtereferat med mange interessante opplysninger kan dere lese her.

Dessverre ser vi dopingbruk også i veteranfriidrett.
Selv med små stikkprøver, hvor sansynligheten for å treffe på misbrukere er liten, blir det stadig avslørt en og annen jukser. Ut fra dette vil vi tro at det er enkelte deltakere som tar sjanser i dobbelt forstand. Doping har helsemessig negative effekter, og de som avsløres utelukkes for en tid. To år er straffen for første gangs overtredelse. Blir du avslørt for annen gang er det livsvarig utestengelse. En av mine tidligere tikampkonkurrenter har lidd denne skjebne. Personlig mener jeg straffen burde være enda strengere med underkjennelse av alle tidligere resultater og tap av medaljer. De fleste som er avslørt kommer fra Tyskland og Øst-Europa.

Det arbeides nå aktivt i veteranidretten med seminarer og opplysningskampanjer for å stoppe juksingen.

Grunnen til at det tas så få stikkprøver, er kostnadene forbundet med dette. En ekspert fortalte at det koster fra 2 til 3 tusen kr. per dopingtest. Det er organiseringen (infrastrukturen) som koster. I mitt hode var dette svaret litt vanskelig å godta. Har en først rigget til for testing, betalt reiser og hotellopphold for dopingjegere, kunne en jo like gjerne teste flere og prisen pr. test ville gå ned.

Nå har en arbeidsgruppe i den internasjonale, Wold Masters Organisation, utarbeidet en liste ove forbudte stoffer og organisert disse alfabetisk. Andre kjente lister over dopingstoffer går på kategori og er vanskelig å finne fram i. Her er den alfabetiske listen. De som lurer på om de medisinene de tar kan være ulovlige, kan sjekke disse mot listen. Er de på listen, må de dokumentere nødvendigheten av bruk og fylle ut et vedlegg til påmeldingskjema i internasjonale konkurranser.

Se dette vedlegget.

Motbakkeløp er på opptur og Norge kan friste tilreisende med fin utsikt!
Se annonsering

Ny oppgradering følger fra Jostein Myrvang, Medaljestatistikk for NM i alle øvelser fra 1971 til 2007 .

Jostein har nå også fått med damene og lagd en ny totaloversikt. Interessant statistikk med mange kjente navn. Det er fortsatt behov for korrigeringer. Hurtiglink. Ta eventuelt kontakt med Jostein på: jostein.myrvang@bugarden.net

Takk for denne omfattende jobben JosteiN!

Innendørs VM i Mont Ferrand med mange gode resultater.

Første dagen åpnet med dobbeltseier i innendørs femkamp og ny verdensrekord.

Kjartan Sølvberg og Knut Henrik Skramstad hadde en durablig kamp og det skilte kun 1 poeng før siste øvelsen 1000m i klassen M70. De to første rundene dro Knut Henrik, men så kom Kjartan. Ved en misforståelse satte Kjartan inn spurten en runde for tidlig og hadde et godt forsprang. Han trodde han hadde kommet i mål, men ble fort klar over at det var en runde til. Han tapte noen sekunder på dette. Knut Henrik mobliserte til en spurt på oppløpsiden og halte dermed seieren i land med en margin på 6 poeng! Resultatet ble 4254 poeng og ca 100 poeng mer enn den gamle verdensrekorden til Pavel Tosnar CSE. Knut Henrik hadde serien 10,73 på 60m hekken, 4,22 i legde 11,07 i kule, 1,37 i høyde og 3,58,59 på 1000 m. Kjartan hadde 10,80 - 4,04 - 12,16 - 1,37 - 3,59,66.

Hanne Liland bekreftet sin posisjon som verdensledende i kappgang i 35 års klassen ved å ta gull i både 10 km ute og 3 000 m inne. Ari Valdemarsson sikret også seieren på 800m i 75 års klassen.

Kjartan Sølvberg, Knut Henrik Skramstad og Franco Rebonato Italiea.

 

Reiserapport med oversikt over medaljer til Norge mm.; Se denne

Ny utgave av Veteran-Nytt! (12.03.08)

Se denne

Bilder fra Reykjavik.

Dere kan åpne Webgaleri, mine bilder, og laste ned de dere liker. Nå har dere tilgang til 5 album med ca. 1000 bilder! Start med museklikk på Bilder Nordisk. Albumene er ikke helt logisk merket, men det er ikke så farlig. Jeg mener at alle bildene er med.

Jeg har mange "historiske" bilder fra andre mesterskap også, så dette kan bli bra på sikt.

Resultater fra Nordisk mesterskap i Reykjavik (4.3.08).

I første omgang har vi resultatene. Se disse. Jeg vil komme tilbake med bilder og tekst litt seinere.

"The Dreamteam" vant sin klasse etter en hard duell med Svenskene.

Britt Eva Brurås, Ellen Dunseth, Kate Moane Alnes, Anny Undheim

Norge beste nasjon i Nordisk mesterskap i friidrett for veteraner!

 
Norge
Sverige
Finnland
Island
Danmark
Gull
71
39
73
40
19
Sølv
58
19
42
32
14
Bronse
31
14
24
29
11
Totalt
160
72
139
101
44

Interessant statistikk.

At vi blir svakere med alderen vet vi jo alle. Kanskje vi aktive vet dette mer eksakt enn mange som ikke driver idrett. Fortsatt sitter nok tidligere aktive i godt lag og sier de kan slå oss. "Ja det der skulle nok jeg også klart!" Men det er først når de prøver at de får seg et skudd for bauen.

Noen har systematisert rekorder fra 2 års alder til ca. 100 år. Verdensrekordene i høyde er eksempelvis 0,26 m for 2 åringer, så nå kan vi teste barnebarna. Se resultatregistreringer og kurver her. Med hellingen på kurven kan vi nok finne ut hvor vi havner med tiden!

Terminlista er oppdatert.

Rapport med bilder fra NM i Stangehallen Se notat.

Nordisk mesterskap på Island med god deltakelse fra Norge (6.2.08)

Som en kan se, har vi nesten like mange med som Finland.

Finland: 68 Norway: 65 Sweden: 38 Denmark: 18 Iceland: 54 Total: 243

Navn på Norske deltakere her. Svenskene har protestert på utendørs vektkast. De mener at denne konurransen skal gå innendørs.

Tidsskjema er nå snart klart. Følg med på hjemmeside for mesterskapet på engelsk. Se denne.

NM i Stangehallen

Det var mange blide fjes og se i Stangehallen. Etter mange års konkurranse blir en godt kjent. Humøret er det ikke noe å si på selv om de fleste har en eller annen plage.

Deltakerantallet var ikke fult så stort som det pleier å være. Snøfallet hadde ført til flykaos og stoppet noen deltakere. Dessuten var det noen som prioriterte Nordisk på Island og droppet NM av økonomiske grunner. Til gjengjeld var det mange som deltok i mange øvelser, så antall starter var ca. 330. Arrangementet gikk greit i regi av veteranutvalget. Tidsskjema ble fulgt med unntak av noen ubetydelige avvik.

 

Per Erling Eide M55 har ikke glemt gamle kunster. Her i ferd med å klare 1,73 m.

Else Marie Wåler fikk seg en smell i låret og måtte ha hjelp av Kate Moane Alnæs til og fra seirspallen.

Resultater fra første dag. Se disse.

Resultater fra andre dag. Se disse.

Resultater totalt sortert pr øvelse. Se disse

Reidar Dahl gir seg ikke. Her er Norske mestere i alle øvelser for herrer fra 1971 til 2007.

Denne gangen har vi fått ordnet alle resultater i hver enkeltøvelse etter årstall og samlede resultater for alle år. Takk Reidar!

Kjempedeltakelse til Nordisk på Island ! (21.01.08)

65 deltakere registrert. Av disse er det 11 damer.

Femten påmeldt til VM innendørs i Frakrike.

Tidspunktet for VM innendørs dette året var litt ubeleilig, midt i påsken. Flere hadde nok dratt, hadde det vært på en annen tid. De norske deltakere er disse.

Oversikter over hvem som har tatt medaljer i norske mesterskap i kast for herrer. (27.12.07)

Jostein Myrvang har nå kommet ut med to interessante statistikker. Den ene er basert på Reidar Dahls oversikt over mestere i kast og den andre tar for seg norske mestere i kastfemkamp. Jostein, som har hatt problemer med knærne, har foreløpig byttet det ene og er i god fremgang. Han har nå større styrke i det beinet med det nye kneet enn det andre.

Antall medaljer per utøver i kastmesterskap

Norske mestere i kastfemkamp.

Terminlisten for 2008

Terminlisten for 2008 er så å si klar. Vi mangler bare en arrangør av 4/5-kamp 14. juni. De som kan tenke seg å arrangere dette kan ta kontakt med Knut Henrik Skramstad på mobil 90542159.

NM i Stangehallen.

Veteranutvalget jobber med forberedelsene til dette mesterskapet. Foreløpig har vi ikke fått noen til å betjene det elektroniske tidtakeranlegget. Men det skal nok ordne seg.

Fortsettelsen følger fra Reidar Dahl, Norske mestere i sprang fra 1971 til 2007. Se oversikten.

Vi har ogs en ny etterlysing av resultater fra gamledager, 1986. Se denne (05.12.07)

VM innendørs, Clermont Ferrand.

Den engelske laglederen har vært på befaring og skrevet en rapport. Han er stort sett fornøyd med hva han har sett og tror at dette kommer til å bli et ryddig og fint mesterskap. Se rapporten.

Har nå lagt inn påmelding til Hallmesterskapet på Stange i Terminlista.

Ny statistikk fra Reidar Dahl, Norske mestere i kast fra 1971 til 2007. Se oversikten.

Reidar skriver; Dokumentet ble på 34 sider og inneholder de mest "nødvendige" opplysninger. Det som har skapt mest arbeid foruten selve skrivingen av lista er en del unøyaktigheter i resultatlistene når det gjelder riktig klubbnavn. Har prøvd å få den biten best mulig på plass , men vil ikke garantere at det fortsatt ikke kan være enkelte feil. Flere klubber har endret skrivemåte og i alle tilfeller er det ikke enkelt å vite når dette har skjedd. Mvh Reidar Dahl.

Reise til Island

Det har kommet noen telefoner angående reise til Nordisk. Jeg vil minne om vår danske venn Gerhard Pedersens tilbud angående reise til Island. Se dette.

Ett alternativ er å ordne dette selv. Jeg har søkt hotell på http://www.hotell.com/ og har bestilt på Metropolitan Hotel Ranargata 4a REYKJAVIK 101. Reiser ut med Icelandair kl 14:05 torsdag og hjem mandags morgen 07:35. Fly 2669.00 NOK og hotell 1 650.32 NOK. Ikke toppklasse, men sikkert brukbart.

Veteran-Nytt 2/07

er kommet ut og inneholder detaljer vedrørende påmelding til Nordisk på Island, NM i Stangehallen og EM i Frankrike. Se dette.

Innendørs NM i Stangehallen.

Hedemark friidrettskrets vil ikke arrangere veteran NM i Stangehallen. De skylder på stor belastning. Vi minner om at fra 2008 har veteran NM samme status som senior NM. Dette ble vedtatt på siste friidrettsting.

Får vi ingen avklaring, ser vi oss tvunget til å arrangere dette selv. Hvordan ville seniorene ha reagert om de fikk beskjed om at de måtte ta arrangementet selv?

Hvilke regler gjelder så mht prioritering av arrangementer i Stangehallen, vårt eneste riksanlegg?

Statistikk.

Rekord og statistikk området er nå oppdatert etter innspill fra Ivar Søderlind, Jostein Myrvang, Arne Warem og Reidar Dahl. (30.10.07)

Informasjon angående Serien.

Iinnendørsresultater likestilles med utendørsresultater. Har en utøver sitt beste kulestøt i løpet av sesongen fra et inndørsstevne kan dette brukes i serien. Men det er visse begrensninger; For korte hekkeløp, må en enten velge innendørsresultat på 60m hekk, eller utendørsresultatet på korthekken. En kan ikke bruke begge resultatene! Det samme gjelder for sprint. Enten må en bruke 60m eller 100m, ikke begge. Dessuten må 60m og 60mh være resultater fra innendørsstevner. Lengde og trestegresultater fra Ekeberg og Drammenshallen kan ikke benyttes, da nedslagsfeltet ligger for lavt i forhold til planken.

Statuttene vil nå bli oppdatert. Leveransefrist for serien er 20. november.

Kast 5-kamp rekorder oppdatert (se Rekorder) (24.10.07)

Jostein Myrvang har nå oppdatert statistikk og rekorder.

Europarekordene oppdatert

Ivar Søderlind har kommet med en korrigert rekordoversikt. Se denne (23.10.07)

Norske mesterskapsrekorder oppdatert og korrigert

Reidar Dahl har nå gått tilbake i historien og gjort nødvendige korrigeringer og oppdateringer. Se hans resyme. Mesterskapsrekordene er nå oppjustert. Se rekorder og snarvei her.

Reise til Island

Vår danske venn Gerhard Pedersen har nå kommet med et tilbud angående reise til Island. Se dette.

Kastfemkampen til Bergen neste år. (15.10.07)

Hei, venner av de edlere årganger innen friidretten! Vi har behandlet utvalgets ønske om å sende kastfemkampen til Bergen neste år. IL Fri vil ta på seg arrangmentet, som er datofestet til lørdag 28. juni. Vi tar sikte på Fana Stadion - byens "representasjonsbane" i friidrettssammenheng - og som ligger bare 10 minutter fra Flesland flyplass.

Hilsen Kjell

Programmet for beregning av poeng i mangekamp er nå også oppdatert (11.10.07)

Arne Warem har oppdatert poengtabell-programmet slik at 60m og 60m HK kan listes ut også i poengtabellen for veteranserien. Dette kan være praktisk for dem som skriver serierapporten 'for hånd'. Ikke alle er klar over at tabellene for disse øvelsene kan listes ut i mangekampmodulen. Fortsatt betraktes programmet som en prøveutgave fordi det ikke kan garanteres feilfritt. Særlig nå etter siste justering, kan funksjonsfeil forekomme.

Gjellum tapt som friidrettsarena.

Arne Sæther rapporterer at det ikke blir flere kastarrangementer på Gjellum stadion etter Juli 2008. Fotballen tar alt. Arbeidene settes antakelig i gang ca juli 2008. Det betyr at vi har arrangert vårt siste NM i kastfemkamp på Gjellum, og "Gjellum-5'ern" lørdag 2.juni 2008 blir (en trist) avskjed med dette flotte kastanlegget. Det er vel ikke nødvendig å si hvordan vi føler det. For oss friidrettsfolk, er dette trist. Vi har blitt så vandt til å delta i de koselige og ryddige arrangementene på Gjellum stadion. Men Sølvkula regner vi med fortsetter, for hjemme i hagen er det Arne som er sjefen.

Veteranserien (01.10.07 )

Arne Warem har nå oppgradert beregningsprogrammet for serien. Som tidligere rapportert skal innendørsresultater likestilles med resultater oppnådd utendørs. Det betyr at 60m og 60 m hekk også kan tas med i serien. Men det betyr ikke at en kan "produsere" "innendørs resultater" utendørs.

Bilder fra VM kan nå bestilles.

Ved å benytte denne linken kan du få se bilder av deg selv og andre. Forutsetningen er at du putter inn startnummeret "Race number" (4 siffer) og "Events" Riccione. Du kan bla i arkivet. De hadde 74 bilder av meg. Med 6 Euro per bilde kan en lett blakke seg. Jeg valgte noen bra bilder! Betaling går enkelt med kredittkort, og en skal i teorien få bildene i postkassa. Har enda ikke sett dem, men det tar vel noen dager.

VM i Riccione (27.09.07).

Vi hadde det fint med sol, bading artige gågater og koslige restauranter. Arrangørene var flinke på fasaden og med det datatekniske, men det var i detaljene det sviktet. Litt flaut at en norsk kretsdommer ville kunne langt mer enn gjennomsnittsdommeren ved VM. Har derfor skrevet vedlagte deltakerrapport. Jeg tar gjerne mot flere notater om tvilsome opplevelser. Disse kan gjenngis her og kan oversendes WMA, slik at nivået kan bedres for seinere. Send meg også noen "action bilder".

 

Vi har fått bekreftelse på at Tønsberg blir neste års NM-by for oss over 35 år.

VM i Riccione med mange gode norske plasseringer. (18.09.07)

Gullgutten Arild Busterud tok gull i kastfemkamp, slegge og vekt. Desuten bronse i kule. Det er sterkt for en som er siste året i klassen. Her flankert av Christopher Black GBR and Andrzej Piaczkowski POL

Det ble satt flere norske rekorder. I følge nasjonsoversikten har vi tatt 10 Gull (8M 2K), 8 Sølv (4M 4K), 7 Bronse (6M 1K), 25 medaljer totalt. Deltakelsen var stor og nivået høyt. Se medaljeoversikten for norske deltakere. Link til resultater. Medaljeoversikten for de forskjellige nasjonene vises også her.

Europarekorder utendørs er oppdatert 30.08.07 ( 7 og 10-kamp er med for første gang.)

Sølvkula 2007 Resultater (27.08.07)

NM i klassisk 4 og 5 kamp på Gjøvik 18. august.

Kåre Holmen Valder, Helge Schistad Ålesund FIK, Bjørn Arne Kristiansen IK Vidar, Richard Smitt-Ingbretsen Bøler IF, Kjell Ivar Jønnum Steinkjer FIK, Kjartan Sølvberg Sandefjord T&IF, Harald Aanerud Lørenskog, Oddbjørn Bergheim IL Samhald, Erik Tvedt Veldre Friidrett, Arvid Engevold Hadeland FIK, Ole Jonny Sørensen Hadeland FIK, Knut Henrik Skramstad Kongsberg IF, Arne Warem Gjesdal IL, Oddbjørg Håkensveen Veldre Friidrett, Grete Rivenes Gjøvik FIK, Anne Marie Skjellaug Gjøvik Friidrett,

Kate Moane Alnes Stovnerkammeratene og Annegrete Kristiansen Oslo Idrettslag var ikke til stede da bildet ble tatt.

Arrangøren Gjøvik FIK gjennomførte et prikkfritt arrangement og forholdene var gode.Det ble ny norsk rekord på Knut Henrik Skramstad i klasse M70 med 4077 poeng. Den gamle rekorden hadde Kjartan Søvberg på 3683.

Resultatliste

NM i motbakkeløp Turtagrø-Fanaråken Opp en suksess!

Turtagrø-Fanaråken Opp, som i år kunne feire 5-års-jubileum, arrangerte i år ikkje berre senior-NM i motbakkeløp. Også veteran-NM, og U23 NM i motbakkeløp var lagd inn i Turtagrø-Fanaråken Opp. Veteran-NM og U23-NM var det fyrste i historia. Fra Kondis har vi denne reportasjen.

God deltakelse i NM kastfemkamp på Gjellum stadion i Heggedal 11. august.

Kraftig nedbør må ta skylda for en del dårlige resultater.

Resultater fra kastfemkampen.

Solrikt NM i mangekamp på verdens nordligste bane.

I Hammerfest ble NM i mangekamp for junior, senior og veteraner kjørt samtidig. Det ble et hyggelig stevne på alle måter, takket være arrangøren FIK Stein og værgudene. Vi som kom fra regn og kjølig vær hadde ikke regnet med +23 grader og sol begge dager så langt nord! Arrangørene hadde også sørget for en fin ramme rundt mesterskapet. Vi fikk reinsdyrmiddag i Mikkelgammen med joik etter stevnet. Klokken 23 dro vi med fiskeskøyten "Amor" ut for å fiske. Samtidig fikk vi se middnattsolen kysse havet for så å stige opp igjen. Flott!

Som nevnt var det fine forhold under stevnet, men vinden var litt sjenerende, spesielt i hekkeløpet og stav. Resultater.

Se denne her.

After the Miyazaki record of more than 12.000 competitors (Japan, 1993) Riccione reached the second highest level: 8940 athletes (6690 men, 2250 women) are entered for the 17th World Masters Championships (September 4 to 15). 78,5% of these athletes are coming from Europe (7018), the rest is distributed among the regions: Northamerica/Carribean 9,8% (874), Southamerica 4,1% (363), Asia 3,4% (304), Oceania 2,7% (241) and Africa 1,6% (140). The list of the \"top ten\" is led by the host country Italy. 3024 Italian athletes have been registered, followed by Germany (878), Great Britain (535), USA (480), Spain (328), France (327), Russia (188), Australia (182), Mexico (153) and India (144). In total: 96 countries will come to Italy (also the second best; San Sebastian 2005: 97)

Disse er følgende.

Arrangørens hjemmeside.

Norske mangekamprekorder.

Vi har fått en uoffisiell liste fra Arne Warem over norske rekorder i mangekamp. Denne kan innholde feil og vi er glade for tilbakemelding. Se denne.

Nordisk mesterskap i Århus 29. juni - 1. juli.

Nordic Veteran Championships 2007 No less than 470 athletes signed up for the Nordic Veteran Championships 2007 and they made 1170 starts. In spite of the weather the athletes from our 5 Nordic countries, did wonderfull performance, and the result was a lot of National Records and some European Records. Certainly the hosting of the Nordic Veteran Championchip 2007 was a big inspiration for the local organizing committee and the 110 volunteers who were working every day. We did our very best to make these championships successful and we sincerely hope that you enjoyed your visit in Århus, Denmark.

Best regards LOC V-NM 2007 in Århus, Denmark

Ari Valdemarsson, Flint , Norge

Country
Gold
Silver
Bronze
Total
FIN
98
71
45
214
DEN
96
72
51
219
SWE
72
51
29
152
NOR
69
59
41
169
ISL
7
6
5
18
Total
342
259
171
772

Resultater total oversikt.

 

NM på ASKØY.

NM på Ravnanger Askøy gjennomført på en utmerket måte. De erfarende arrangørene, som for 3. gang avviklet NM, gjorde dette med stil og presisjon. Stevnet åpnet med innmarsj og flaggborg. Fedrelandsangen ble spilt og Kjell Fossen holdt en fin innledningstale. Se denne. Det var nok en strid tørn for enkelte av funksjonærene som fikk en meget lang dag, spesielt i kast. Men det gikk ikke ut over humøret. Fleip og gøy blandet med alvor i gjennomføringen er slik vi liker det.

Bildet: Erling Svennevik Fra medaljeutdelingen i lengde M65; Kåre Holmen Valder IL , Gunnar Hansen Tønsberg FIK, Magnor Myklebust Gloppen FIL.

280 deltakere kan se tilbake på fine Askøydager. Til og med været var på vår side. Litt synd at ikke flere kom til deltakerfesten på samfunnshuset lørdags kvelden.

Askøy kommunes bestemannspremie gikk til Erling Svennevik Oslo Idrettslag og Grete Rivenes Gjøvik IL. Disse har ved siden av gode idrettslige prestasjoner bidradd til å skape godt miljø i veteranfriidretten. Begge har også gjort en god innsats på det administrative planet.

Europarekorder innendørs er nå oppdatert. Se Rekorder, event denne snarveien.

Vi gjør oppmerksom på at den elektroniske utgaven av Veteran-Nytt 1/07 nå er tilgjengelig. Se denne.

Serien 2006.

I Veteran-Nytt, som kom ut for en tid tilbake, fikk vi inn korrigering av serieresultatene. Beklageligvis ble ikke tilsvarende gjort på denne siden. Men dette er nå rettet. Se her.

EM Helsingfors.

Våre deltakere, som var ca. 30 stk, gjorde igjen en god innsats. Best var Anny Undheim som tok to gullmedaljer, en på 400m og en i høyde. I 5-kamp ble det dobbeltseier ved Knut H. Skramstad og Kjartan Sølvberg. Per O Nicolaisen vant 60 m hekk.

Noen av deltakerne etter en lang dag.

Fv.: Øystein Gjerdrum, Anny Undheim, EllenDunseth, Kjartan Sølvberg, Jostein Haraldseid, Anne Lise Mong, Tarald Rui, Knut H. Skramstad Bak: Torbjørn Mong og Per O. Nicolaisen

Resultater for norske utøvere til og med 6. plass.

Finnene har fine anlegg, men var denne gangen dårlige til å arrangere. Se notat.

Serien 2006. Resultat.

Bestenoteringer ved NM er nå oppdatert. Se mesterskapsrekorder.

Drakter har kommet.

Grete rapporterer at hun nå kan levere overtrekksdrakter og singleter. Disse kan dere få kjøpt ved å ta kontakt med Grete Rivenes på telefon 61175186 Mobil: 47413510, e-post: lbrive@online.no

Korrigering; Likestilling av innendørs og utendørs resultater for serien og rekorder.

Veteranutvalget har besluttet at alle innendørsresultater kan benyttes i serien og i statistikken. Dette gjøres gjeldene fra 2007. Groper i lengde og tresteg må være godkjent. Resultater i statistikken bør merkes med inne eller i. I praksis betyr dette at en får 60m og 60m hekk som nye øvelser til serien.

Nordisk innendørs på Island i 2008.

There will be a formal letter sent to each of the Nordic Veteran Associations from the Athletic Union of Iceland in the next days presenting the dates for the Nordic Championships in Reykjavík 2008. I have stressed the dates we discussed in Poznan, that is: February 29th, March 1st and March 2nd 2008.

With kind regards, Óskar Thorarensen

Innendørs NM 2007!

Resultater dag1

Resultater dag 2

Europarekordene er oppdatert. Se Rekorder.

Nye reiseopplysninger for turen til VM i Italia høsten 2007.

Det går lidt langsomt med påmeldingene til Riccione, Vi har bare 7 påmrldinger! - men det kommer jo nok., Vi begynder at få flere oplysninger fra Riccione. Det viser sig jo at åpningsseremonien er allerede den 3. september. Den sakl vi have med, og det betyder så at vi bliver nødt til at reise ut den 2. september. Hjemrejsen kan først ske den 16, da maraton løpet er den 15. Der er ingen SAS flvninger til og fra Bologna den 2 og den 16. september. Vi bliver derfor nødt til at flyve til Milano og tage den længere bustur derfra. Det betyder en ekstra natt i Riccione og en længere bustur (samt lidt dyrere fly) Jeg har derfor lavet en ny kalkyle på gruppereisen. Du kan se de nye priser på vedhæftede fil. Påmeldingsformular

HAR VI NOE Å LÆRE AV HVERANDRE – Svaret er garantert JA …

Hallo veterans!

Dette er en ball jeg ønsker å ”kaste opp” til de mange veteranfriidrettsaktivistene i vårt langstrakte land!! Håper så mange som mulig ”plukker den ned”, og kan dele noen ”gullkorn” med oss andre …

Faktumet er, enten vi liker det eller ikke, at ting forandrer seg med alderen – Det gjelder også fysiologi, anatomi – Ja, rett og slett vårt ”mulighetsområde” til å trene på våre grener, unngå skader, forutsetninger for fysisk trening, etc.

- Som styrke, spenst, hurtighet, bevegelighet, og vice verca!! Vi vil jo gjerne trene for, og prestere i våre øvelser – Så hva gjør vi egentlig i sakens anledning …?! Jeg personlig tilhører vel fremdeles noen av de ”yngre” veteranene, klasse 40-45 fra og med i år, men jeg utfordrer vèl så mye de som er litt eldre… Så, utøvere i veteranklassene 40-45, 45-50, 50-55, 55-60, og oppover – Del deres erfaringer med oss andre!

Kort sagt!! Tar du utfordringen?!

Skriv i så fall noe, som redaksjonen kan legge ut på nettstedet for VETERANFRIIDRETT. Kanskje får vi noen interessante utvekslinger – Kanskje får vi noen gode tips og råd … Ta utfordringen, og del dine erfaringer med oss!! >>

Mvh Vidar Rasmussen, Lørenskog Friidrettslag – Aktiv veteranutøver i klasse 40-45år

DVDer fra Nordisk i Brumunddal og EM i Poznam er nå å få kjøpt.

Jeg har fået færdiggjort filmoptagelserne fra EVACS 2006 - Poznan, hvis I vil se indholdet, samt små filmklip, så ligger det på min hjemmeside: www.sportsvideo.dk

DVD-boksen indeholder 3 DVD med over 6 timers optagelser, prisen er 170 DK kr. På hjemmesiden ligger også Veteran NM fra Brumunddal, Norge 2005. 1 DVD med 1½ timers optagelse 110 DK kr. Begge kan bestilles under "Bestilling og køb" på hjemmesiden. Se også skrivet fra vår danske venn.

Vi har også fått en ny link til bestenoteringer i verden 2006, "World Rankings for Masters Athletes". Foreløpig er det bare løp, men imponerende resultater. Ansvarlig for denne siden er Martin Gasselsberger. La musa ta en tur til Rekorder - Statistikk.

Vi ønsker alle et Godt Nytt år. Se vår flotte Hilsen, som Kjell Fossen har utarbeidet.

NM medaljene og deres historie. Den tidligere veteranutvalgs lederen, Håvard Lund, forteller. Se mer.

Vi har nå fått mer informasjom om NM på Askøy. Se terminliste eller denne pekeren.

Grete har nå bestilt nye konkurransedrakter for levering i januar 2007. Det er singleter med det gamle fargemønsteret og Norge på ryggen. Disse kan kjøpes av Grete. Se adressen nederst til venstre på denne siden.

Danskene ber om å få 4 ukers påmeldingsfrist til Nordisk. Så det blir påmelding i slutten av mai.

Kan en deltaker vinne to NM i en øvelse? Er du en god junior eller veteran og starter sammen med seniorene og får best resultat, skal du da ha to NM gull? Se forslag til endring av NM reglement.

Stein Fossen har påtatt seg arbeidet med å få orden på veteranstatistikken. Han ønsker hjelp til dette og alle som har noe å bidra med er velkommen. Se notat fra Stein. Vi i veteranutvalget takker Stein for at han vil påta seg denne oppgaven.

Nok en kaster tatt for doping.

Vi har også fått VM informasjon angående påmelding fra Iitalia. Se Terminliste. Dessuten har vår Danske venn Gerhard Petersen sendt oss innvitasjon til reise og opphold for VM .

Diverse.

Regler for løp utenfor bane vedtatt i veteranutvalget 10.10.06 etter innspill fra NFIF sentralt og Kondis. Se Regler.

Øvelsesrekkfølge ved NM og Nordisk banemasterskap lagt inn under Regler.

Utlysing for søking på arrangementer i 2008 vil komme i neste Friidrett.

Poengtabellen for serien er nå oppdatert.

Tabellen er nå korrigert for lettere kule i de eldre aldersklassene. Dessuten er trestegberegningen forbedret slik at en får mer rettferdig poeng i forhold til andre øvelser. Se "Poengberegning - mangekamp og serien."

Europamesterskapet i Poznan

De norske utøverne gjorde en utmerket innsats i den sterke varmen som daglig lå i området 30 til 34 grader. Se oversikt over norske medaljer og resultater. Vi fikk 9 gullmedaljer, 12 sølv og 13 bronse. Resultatlister totalt; enkeltøvelser mangekamp maraton.

Gudmund Skrivervik satte ny verdensrekord i lengde på 3,77 m i klassen M85. Her på pallen.

Arild Busteruds suverene seier i vektkast M50 på 20,75 m må også nevnes.

Klar for litt mat. Denne blide gjengen utgjorde kun halvparten av den norske troppen i Poznan. Dette var en av mange samlinger før avgang til de utallige spisestedene i gamlebyen.

Notater fra Nordisk møte i Poznan

Flere regler for Nordiske (og Norske) mesterskap ble diskutert og vedtatt. Dette vil hjelpe arrangører og utøvere. Se notat.

I Europa vil vi fortsatt kalles Veteraner.

Forslaget om å bytte navn fra EUROPEAN VETERANS ATHLETIC ASSOCIATION (EVAA) til EUROPEAN MASTERS ATHLETIC ASSOCIATION ble forkastet under EVAA. Hvert land kan naturligvis velge den tittel de ønsker. USA og flere engelsktalende land har valgt Masters i stedet for Veterans. Det viste seg under diskusjon at Veterans i mange europeiske land hadde en større betydning enn hva vi i Norge forbinder med navnet. I Finnland hade eksempelvis senior betydningen meget gammel og skrøplig. Mens veteran der nærmest var en ærestittel.

Dopingseminar

For første gang i historien til det Europeiske veteranforbundet EVAA, ble det arrangert et seminar som kun tok for seg doping og veteranfriidrett. Mer om dette seinere.

Rekorder satt under EM i Poznan. Se oversikt.

Statutter for serien.

Det har vært noen spørsmål om serien. Hvilke regler gjelder? Vi har derfor fått en litt eldre utgave av statuttene og oppdatert denne. Det er muligens noe som ikke er riktig. I så tilfelle gi tilbakemelding. Her er den reviderte utgaven.

Neste års norgesmesterskap.

Vi trenger en del arrangører. Send et notat til Veteranutvalget ( knuths@c2i.net) om dere kan påta dere et av de åpne mesterskapene. Se terminlista, som nå er utvidet og inneholder alle kjente arrangement i de nærmeste årene.

Doping

Den russiske kasteren Andrew Fedyashin er utelukket i to år for doping. Les mer om dette.

Også min gamle konkurrent i 10-kamp, Werner Shalau (M65) Tyskland er nå dopingdømt. Les mer om dette

Etterlysing

Ny etterlysing fra Arnt Sigurd Heggelund.

Mer stoff til hjemmesiden.

Jeg er helt sikker på at denne hjemmesiden kan bli mye bedre hvis dere har noe dere kan bidra med. Eksempelvis kunne jeg tenke meg historier fra "gamle dager". Det kunne være fra reiser, trening og konkurranser. Litt fordekt selvskryt er ikke av veien. Det er de gode sakene vi husker best. Noen bilder er heller ikke å forakte. Hva om vi fikk vite litt mer om hva du mener om livskvalitet. Kanskje du har tips om hvordan en skal unngå skader, eller hva du gjør for å bli fort kvitt dem. Kjenner du til noen gode "kjerringråd"?

NM på Modum. Takk til arrangøren for et fint arrangement! Resultater finnes under "Resultater" . (Til venstre på hjemmesiden.)

M35-34 Per Gregersen Stord 3,70m

M35-34 Even Hytten Tønsberg FIK 6,26m

M55-59 Per Erling Eide IF Fram 1,75 m
K55-59 Inger Austbø Kongsberg IK 11,52 m.

K60-64 Edit Asenhuus Oslo IL 16,46 m

Start 800m kvinner. F.v. : K80 Kirsten Lien Skarsvåg UI, K65 Eva Carlsen Ready, K65 Sofie Jakobsen OI, K65 Oddbjørg Haakonsveen Veldre, K65 Grete-Maren Myklestad Florø, K 60 Marie Louise Svevad Veldre, K60 Marianne Stenbakk Moss IL, K35 Eli K Øydvind Ås IL, K35 Hana Blom Breivik Kongsberg IF.

NM banestafetter. Resultater.

NM 4 og 5 kamp på nye Bislett stadion.

Flott arrangert av OI på en nydelig stadion i utmerket sommervær. Bare synd det var så få deltakere. Husk at yngste klasse starter på 35 år!

Knut Alme kjører æresrunden med de kvinnlige medaljørene i 4-kampen, for fullsatte tribuner. Ved siden av sjåføreen Gerd Mjelde. Bak: Kate Moane Alnes, Eva Carlsen, og Sofie A.Jakobsen.

Åtte 5-kjempere etter den siste øvelsen 1500m. Første rekke: Kåre Holmen, William Edvardsen, Jon Broholt. Bak: Kjell Jønnum, Ricard Smitt-Engebretsen, Oddbjørn Bergheim, Knut H. Skramstad, og Kjartan Sølvberg.

Resultatener.

VM i Linz resultater

Det ble ikke så mange medaljer på oss denne gangen. Men i hekkeløp M65, fikk vi noe overraskende to mann på pallen. Den russiske nasjonalsangen ble spilt for Valeriy Ukohov (10,23 ) mens Knut Henrik Skramstad (10,49) og Torbjørn Mong (10, 98) hører på.

Den sosiale delen behersker vi bra uansett plasseringer. Fra v. Karl Jørgen Hoff, Arne Sæther, Jakob Rypdal, Trond og Knut Henrik Skramstad, Grete Rivenes, Marit Skramstad, Jostein Haraldseid, Svein Hytten og Gerd Hytten.

Nordisk innendørsmesterskap med mange gode resultater.

Her har vi medaljørene på 60 m klasse M 70. Gullmedaljøren Jostein Haraldseid (8,52sek) flankert av Lars Wennblom Sverige sølv (8,77 sek) og , Lars-Åke Hedlund Sverige (8,99 sek). Jostein vant også 200m på 29,16 sek.

Resultatlister fra Nordisk.

Serieresultatene.

Gloppen FIL vant 1. divisjon for menn på 17 192 foran Tønsberg FIK med 16.813 . Kvinnenes 1. divisjon ble vunnet av Veldre IL på 12.122 foran IL Flints 10.821. Komplett oversikt finnes her.

 

Veteran-Nytt; Elektronisk utgave

Veteran - Nytt 1-2006

Veteran - Nytt 2-2005

Lett mix av bilder fra 2005.

VM i San Sebastian,

Noen av medaljørene.

Fra v: Gerd Mjelde, Erling Svennevik, Oddbjørg Haakensveen, Torgeir Brandvold, Åse Nyland, Ragnhild Hanstvedt

Medaljer til norske utøvere.

Nasjonsrekkefølge (Ingunn skriver: Hei og takk for sist! Jeg har sett på rankinglista for landene og tror den skal leses slik: Rekkefølgen til venstre for nasjonsnavnene er bestemt av 1) antall gull 2) antall sølv hvis likt antall gull 3) antall bronse hvis likt antall av både gull og sølv (som f.eks. Norge og Østerrike) Rekkefølgen helt til høyre (Rank by total) viser rekkefølgen når man summerer antall medaljer pr. land. Fordelingen på gull, sølv og bronse har ingen betydning, alle medaljer teller likt. Håper dette er oppklarende. Hilsen Ingunn Monsen)

Resultater Store stadion Lille stadion

Øvelsesrekkefølgen for Nordiske og Norske Mesterskap er nå bestemt . Se program

Nordisk Mesterskapet i Brumunddal

Positiv omtale og interessant informasjon fra svenskenes hjemmeside angående dette.

Etterlysing av gamle konkurrenter og utøvere. Se lesebrev under Aktuelt.

Tips og triks for lesere av hjemmesiden.

Veteran-Nytt 1/2005

Noen deltakere fra innendørs EM i Eskilstuna 2005.(13 gull, 20 sølv og 13 bronse)

   

 

Foto: Gerd Hytten

   

Jacob Rypdal i aksjon
Foto: Knut Henrik

Mesterskapet ble arrangert av deltakere med familie.

Hallmesterskapet 2005.

 

Rigging

Registrering og utdeling av start nummer. Inger Austbø og Inge Arthur Aasen

Konkurranse (60m klasse M65)

 

Registrering av resultater. Hvor langt ble det ?

.